Iran je pred 36 godina zatvorio svoju ambasadu u Izraelu, ali čini se da je došlo pravo vrijeme da se to promijeni

Radi se o projektu kojim se Izraelcima želi predstaviti iranska kultura

Israeli artist Matan Pinkas sits in the "Iranian Embassy in Jerusalem," a cultural project in the works by the Jerusalem art collective Hamabul.
FOTO: Daniel Estrin

Izraelski umjetnici u Jeruzalemu pripremaju performans i izložbu pod naslovom Iranska ambasada u Jeruzalemu s ciljem da predstave iransku kulturu. Službeno otvorenje tog događaja je trebalo biti krajem mjeseca, ali je ono odgođeno na idući zbog toga što se projektu u zadnji čas priključilo još umjetnika.

Izrael i Iran, inače, nemaju nikakve diplomatske odnose još od 1979. kad je bila Islamska revolucija. No, 36 godina nakon što je Iran službeno zatvorio svoju ambasadu u Jeruzalemu organizatori ove izložbe (Hamabul Art Collective) je svoj projekt odlučio nazvati Iranska ambasada u Jeruzalemu. Nadaju se da će na taj način pokazati da izraelska umjetnička scena cijeni iransku kulturnu povijest bez obzira na političke okolnosti.

“Koristimo kreativnost i umjetnost kao medije koji bi trebali povezati ljude i pokrenuti društvene promjene”, poručio je Pinkas Matan, jedan od organizatora. Matan je izraelski umjetnik, pisac i redatelj s irački porijeklom, a nedavno je otkrio svoje iranske korijene.

Pritisci s obje strane

Izložbu će otvoriti radovi više od 20 izraelskih i međunarodnih umjetnika. Predstavit će se perzijska glazba, tradicionalna perzijska ceremonija i mnoštvo iranskih filmova. Cijeli će program pratiti niz predavanja i diskusija. “Želimo vratiti stanje koje je postojalo prije ’79. Želimo uživati u zajedničkoj kulturi i prijateljstvu”, poručio je Matan.

“Naša ambasada je već plastika i performans sama po sebi”, izjavio je Shlomit Ganyan Yaacov. “Kao umjetnici koji stvaraju u Irzaelu jasno nam je da je sve što je povezano s umjetnošću političko. Čak je postavljanje radova bez političkih poruka na izložbi koja se bavi izraelsko iranskim odnosom politički čin. Ono što je mi s ovim projektom nastojimo napraviti je ponuditi drugačiju viziju cijele ove priče.”

Gil Goldsmith, još jedan od organizatora, konstatirao je da je dio iranskih umjetnika odbio sudjelovati u ovom projektu jer se boji političke odmazde, a da je dobar dio onih koji su pristali izložiti svoje radove to napravio pod drugim imenima. Reakcije Izraelaca na ovu izložbu su pak podijeljene. “Situacije u obje zemlje su fragilne i s obje strane postoje ljudi kojima se ovakav razvoj situacije nimalo ne sviđa. Bilo kako bilo, ova se izložba ne odnosi ni našto drugo osim na Iran kao riznicu kulture”, rekao je on.