Iscurile tajne Kubrickove zabilješke o čudnom snimanju 'Isijavanja'

Kubrick je detaljno dekonstruirao svaku rečenicu koju je King napisao

Prije dvije-tri godine kupio sam monumentalnu Taschenovu knjigu o filmu Napoleon, nikad snimljenom remek djelu Stanleyja Kubricka. Jedna stvar je nevjerojatna. Taj Kubrick je bio potpuno sumanut. Napoleon je film koji nikada nije snimio, a svejedno su uspjeli skupiti više od 1100 stranica materijala koje je pripremio za film. Kostimi, istraživanja, fotografije setova.

To je, očito, radio za svaki svoj film. Nekad više, nekad manje. Web sajt Overlook Hotel je nedavno objavio fotografije Kubrickovog primjerka Stephen Kingovog romana ‘The Shining’. Knjiga je prepuna podcrtanih paragrafa i potpuno nečitljivih zabilješki koje je Kubric radio u marginama i koje otkrivaju što je veliki režiser sve pokušao napraviti s filmom.

Dobili smo sjajne slike istrošenih korica, stranice 8-9 na kojima Jack Torrance razgovara s menadžerom hotela Ullmanom i stranice 86-87 gdje hotelski kuhar Dick Halloran govori Jackovom sinu Dannyiju da ima telepatske mogućnosti koje zove ‘isijavanje’.

Većina bilješki u marginama je izluđujuće nečitljivo. Jedna od onih koje se mogu pročitati kaže: “možda kao što ljudi mogu isijavati, možda su i mjesta posebna. Možda ima veze sa stvarima koje su u njima ili gdje su napravljene”. Ova zabilješka očito pokazuje da je intenzivno radio na filmu. Ali onda ima i potpuno nevezane zabilješke, poput “ako ima problema u kuhinji – zovite me”. Boga pitaj što to znači.

kubrick-shining-text-2

Šteta što ne možemo vidjeti više zabilješki kako bi vidjeli kako je Kubrick razmišlja o ovom filmu. Naime, ekranizacija ‘Isijavanja’ je jedna od najkontroverznijih ekranizacija ikada. Apsolutno svi se slažu da je ‘Isijavanje’ jedan od najboljih filmova svih vremena. Svi, osim Stephen Kinga. On je, naime, mrzio taj film. Još uvijek ga mrzi. Tvrdi da je to najgora ekranizacija njegove knjige. Što en govori baš puno, jer je King nekoliko godina kasnije probao sam ekranizirati knjigu i neslavno propao.

kubrick-shining-cover