ISIS je zauzeo dio antičkog grada Palmire. Ako ga unište, zauvijek će nestati ovih 9 neprocjenjivih artefakata

Ako se militanti probiju do vrijednih ruševina neće im biti spasa

FOTO: Wikipedia

Borci Islamske države danas su zauzeli sjeverni dio ruševina antičkoga grada Palmire u Siriji. Oni su nedavno zauzeli dio grada koji se nalazi na strateški važnoj cesti, ali su bili protjerani iz ruševina. U novim napadima, koji su počeli danas, dio tih istih ruševina uspjeli su ponovno zauzeti. Važno je napomenuti kako su zauzeli sjeverni dio grada, a najvrijedniji artefakti nalaze u jugozapadnom dijelu.

Palmira je oaza s ruševinama antičkog grada, a danas nosi arapsko ime Tadmur. Palmira je dugo bila presudan grad za karavane koje su preleazile preko sirijske pustinje i njima je bila poznata kao Djeva pustinje. Najraniji zapis o ovom gradu je zabilježen na glinenim pločicama pronađenim u drevnom babilonskom gradu Mariju, i procjenjuje se da je osnovan u 3. stoljeću prije Krista.

U Palmiri su sačuvane ruševine nekad raskošnih građevinskih zdanja. Skulpture koje se tamo mogu vidjeti odaju spoj graditeljskog naslijeđa Bliskog istoka i klasične rimske umjetnosti. Ovaj antički grad se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Šef agencije koja se bavi zaštitom antikviteta u Siriji izjavio je kako je siguran da će, u slučaju da se probiju do tog dijela grada, borci ISIS-a uništiti sve što je preostalo od vrijednih artefakata i time uzrokovati neopisivu katastrofu.

Ovo su neki od najpoznatijih palmirskih artefakata kojima prijeti velika opasnost.

1. Belov hram

palmyra-temple

2. Kazalište u Palmiri

800px-Palmyra_theater01(js)

3. Decumanus

800px-PalmyraAncientAvenue

4. Hadrijanov slavoluk

hadrijan

5. Tetrapilon

Tetrapylon

6. Dolina grobnica

tomb towers

7. Dvorac Qala’at ibn Maan

muslim catle

8. Hram Baal Shamina

Temple_of_Baal-Shamin,_Palmyra

9. Elahbelov toranj

tower