Iz HAVC-a poručuju da se u Jastrebarskom uskoro počinje graditi moderni filmski studio

U tijeku je donošenje urbanističkog plana koji bi se trebao prihvatiti do kraja godine

28.04.2015., Zagreb - Hrvatski turisticki kongres u organizaciji Poslovnog dnevnika odrzan je u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Prezentacija, Hrvoje Hribar, HAVC - Kraljevstvo elitnog turizma ili igre siromaha? Filmski turizam kao okidac promjene. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Kako bi potaknuli daljnji razvoj filmske industrije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) pokreću projekt gradnje novog modernog filmskog studija na prostoru bivše vojarne u Jastrebarskom. U tijeku je donošenje urbanističkog plana uređenja tog prostora koji bi se trebao prihvatiti do kraja godine, otkriva Lider pozivajući se na resorno ministarstvo.

U Ministarstvu kulture smatraju da ova lokacija pruža dobre mogućnosti za kvalitetnu prenamjenu i razvoj cijelog projekta. Filmski studio će služiti za potrebe domaće filmske industrije, a bit će i na usluzi stranim filmskim tvrtkama ako se odluče za snimanje u našoj zemlji.

Mnogo milijuna razloga za gradnju studija

“Gradnjom trgovačkog centra usred kompleksa Jadran filma i drugim okolnostima povezanima s tim povijesnim studijem hrvatska filmska i televizijska industrija ostali su bez središnjeg pogona. Koliko god to dobro nadoknađivali radom niza manjih servisa, nakon četiri godine pojačanog izvoza filmskih usluga očito moramo nešto učiniti” rekao je ravnatelj HAVC-a za Lider.

Dodao je i kako je iza njih vrlo uspješna poslovna godina. “Ovu godinu završavamo sa 170 milijuna kuna izvezenih filmskih usluga, dakle imamo mnogo milijuna razloga za gradnju studija. Ozbiljan studio prijeka je potreba i ujedno prilično sigurno ulaganje”, rekao je Hribar. Studio će se, prema početnim najavama, financirati sredstvima EU, a gradnja bi mogla početi već iduće godine.