Izašao je novi foršpan za Dunkirk. Još prekjučer, zapravo, a kasnimo s objavom jer smo buljili u velebne scene

Ratni spektakl Dunkirk, u režiji Chrisa Nolana, izlazi krajem srpnja

Objavljen je novi foršpan za ratni spektakl Dunkirk koji u kina stiže krajem srpnja ove godine. Dunkirk, redatelja Cristophera Nolana, ekranizira jednu od ključnih epizoda Drugog svjetskog rata, povlačenje britanskih trupa iz Francuske 1940. godine, tijekom velikog njemačkog nasrtaja na kontinentalnu Europu.

Dunkrik bi mogao izgledati dosta spektakularno:

Tijekom borbi u francuskom Dunkirku, vođenih od 26. svibnja do 4. lipnja 1940., britanske vlasti pokušale su organizirati obranu kako bi spasili što veći broj vojnika, i evakuirali ih u Britaniju. Nakon žestokih okršaja, spasilo se 330 tisuća savezničkih vojnika, što je znatno više nego su očekivali.

Neobična odluka njemačkih zapovjednika

Dunkirk je obilježila neobična odluka njemačkih generala da ofenzivu odgode za nekoliko dana, što je britanskim trupama dalo dovoljno vremena da organiziraju obranu i pojačaju pozicije na francuskoj obali. Za propust se optuživalo Hitlera, koji je na bilokoji način pokušavao sklopiti politički i vojni savez s Britanijom, no dokumenti pokazuju da je bila riječ o procjeni vojnih zapovjednika na terenu.

Christopher Nolan, redatelj trilogije o Batmanu, Inceptiona i Interstellara, po svemu sudeći pripremio je dobar žanrovskih film, bez pretjeranih pop-filozofskih i pseudointelektualnih prenemaganja koja su ponekad upropaštavala radnje njegovih filmova. Valja naglasiti kako u scenariju nije sudjelovao njegov stalni suradnik i brat Jonathan Nolan, autor HBO-ove serije Westworld.