Izašao je trailer za TV seriju ‘Vrisak’. Može li biti bolja od savršenog filma?

Vrisak je promijenio sve što znamo o hororima. Hoće li se to ponoviti?

FOTO: YouTube

Radi se televizijska adaptacija filma ‘Vrisak’. Hm. Nisam bio siguran je li to dobra ili loša vijest. Obožavam ‘Scream’, ali je li baš sada pravo vrijeme da jedan od najboljih slešera ikada prebacimo na televiziju? Može li se uopće taj film pretvoriti u TV seriju? I, najgore od svega, može li to napraviti MTV?

Danas je izašao prvi trailer za seriju koja će pokazati prvu epizodu krajem lipnja i čini mi se da imam odgovor na pitanja gore. Da, ‘Vrisak’ TV serija bi mogla biti podjednako dobra kao i film. Ali zašto je film toliko dobar?

U osnovi je ‘Scream’ običan slešer. Grupa tinejdžera, seks, droga, i ubojica obučen kao duh koji vitla nožem. Vidjeli smo ih milijune. Nekima to ide bolje, nekima lošije. Wes Craven, režiser ‘Vriska’, je veteran horor žanra, a ovaj film je bila njegova posveta kompletnom žanru koji ga je stvorio. Dakle, s jedne strane smo imali sasvim solidan horor film, a s druge strane meta kritiku žanra koja se igrala sa svojim klišeima do boli i na kraju nas ipak uspjela iznenaditi na svkom koraku koji smo mogli predvidjeti.

Može li se slešer napraviti u formi serije?

“Ne možeš slešer pretvoriti u TV seriju”, kaže jedan od likova u traileru. Evo nam opet meta spominjanja samih sebe. Ali je li čovjek u pravu? Slešer je nasilan i brz. Od prvog ubojstva do zadnjeg rijetko prođe više od sat vremena filma. Moramo stalno biti napeti, očekivati ubojicu koji će iskočiti iza ugla. Kako to napraviti u seriji? Iskreno ne znam, trebamo vidjeti.

Još su me dva problema mučila oko cijelog projekta, a trailer me je mrvicu smirio. Prvo, MTV. Davno je MTV prestao biti muzička televizija, nedavno su izbacili i Music iz imena. To nije problem. Problem je što su godine zapravo potrošili smišljajući sve imbecilniji reality show iz sezone u sezonu. Nisam baš vidio neku dobru orginalnu produkciju koja je došla od njih. Ali ovo izgleda ozbiljno cool.

Drugi problem je generacijski. ‘Scream’ je izašao dok sam bio klinac. I to je bilo moje djetinjstvo. Mene je za nekoliko godina čekalo to što su ti likovi proživljavali. Naravno, bez manijakalnog ubojice, nadao sam se. ‘Vrisak’ se uvelike oslanjao na novim tehnologijama koje su klinci onda gutali – prvi bežični telefoni, kompaktne videokamere… takve stvari. Drago mi je vidjeti da, barem sudeći po traileru, novi ‘Vrisak’ voli tehnologiju, bez da ju gura u prvi plan.

Sve popularniji žanr na televiziji

“Koja je poanta, svi su isti? Neki glupi ubojica naganja curu s velikim sisama koja ne zna glumiti i uvijek trči na gornji kat umjesto da pobjegne kroz ulazna vrata. To je uvredljivo.” Izgovorila je to Sidney, glavni lik ‘Vriska’, ubojici preko telefona. To je još jedan od primjera meta razgovora iz originalnog filma koji nam se super uklapa ovdje. Naime dosta scena iz trailera je gotovo identična scenama iz filma. Bit će zanimljivo vidjeti kako će serija završiti.

A publike sigurno ima. U posljednjih nekoliko godina True Blood, American Horror Story, The Walking Dead i Penny Dreadful su pokazali da ljudi žele gledati horor na televiziji. Ako serija ‘Vrisak’ uspije pogoditi duh i ironičnost originalnog filma, ovo bi mogao biti ozbiljan spektakl.

Get More:
Scream, Full Episodes