Izgleda da ćemo konačno dobiti priliku vidjeti najvredniju privatnu zbirku antičkih skulptura na svijetu

Kolekciju Torlonia nitko nije vidio posljednjih 40 godina

FOTO: wikipedia

Talijanske vlasti uvjerile su konačno vlasnike kolekcije Torlonia da svoja neprocijenjivo vrijedna djela izlože u nekom muzeju. Radi se o vjerojatno najvrijednijoj kolekciji rimskih antikviteta na svijetu koju je dosad vidio tek vrlo malen broj ljudi.

Zbirka uključuje više od 620 kipova i sarkofaga iz vremena Rimskog Carstva koja, između ostaloga, uključuje bistu Julija Cezara i skulpture rimskih bogova. A tu vrijednu kolekciju nitko nije vidio već više od 40 godina. Dosad je skupljala prašinu u velebnom domu Torlonijevih dok su talijenske vlasti bezuspješno pokušavale nagovoriti vlasnike da je negdje izlože.

Kolekcija će prvo gostovati u Rimu

No, sad je najavljeno da su pregovori konačno polučili uspjehom pa će se izložiti 90 najvrijednijih eksponata iz kolekcije. Priča se da će skulpture od mramora i alabastera prvo gostovati u nekom talijanskom muzeju, dok bi na svoju međunarodnu turneju trebale krenuti untar godine dana.

“Ugovor koji ćemo potpisati povijesni je trenutak kojim će se širokoj javnosti omogućiti pristup nevjerojatnoj zbirci Torlonia”, rekao je talijanski ministar kulture Dario Franceschini. Dodao je da će kolekciju prvo izložiti u Rimu, vjerojatno u palači Caffarelli, a da bi ona potom trebala gostovati u SAD-a, ali i drugom nekom velikom europskom gradu. Krajnji cilj Vlade je pronaći način da se ova vrijedna zbirka izloži negdje trajno.

bista cara Serviusa Sulpiciusa Galbe
bista cara Serviusa Sulpiciusa Galbe AFP

Posljednji put kad se pokušalo otkupiti zbirku ili dijelove iste, bilo je to pred 10 godina, traženo je za nju 100 milijuna funti, da bi na kraju i taj pokušaj propao. Priča se da je čak i bivši talijanski premijer i milijarder Silvio Berlusconi svojedobno pokušavao otkupiti zbirku kako bi je poklonio državi. Problem je bio u tome što se stručnjaci nikako nisu mogli dogovoriti oko prave vrijednosti kolekcije.

Zamršena povijest zbirke

Kolekcija je, inače, svoje ime dobila po klanu Torlonijevih, relativno mlade aristokratske obitelji koja se zbirke dočepala na dosta oportuni način. Mario Torlonia dobio je, naime, svoju aristokratsku titulu krajem 18. stoljeća od pape Pija VI. Pomogao mu je financijski, a kasnije je novce posuđivao i starim rimskim plemenitaškim obiteljima. Ove zbirke dočepao se od Giustinianijevih nakon što mu ovi nisu mogli vratiti pozamjljeni novac.

Rimske skulpture držane su sve do 1976. u 77 različitih prostorija velebne vile Torlonijevih. Pristup zbirci omogućavan je tek povremeno probranim stručnjacima i nekim svjetskim uglednicima. No, te godine cijela zbirka premještena je u drugu obiteljsku vilu jer se palaču u ulici Via Lungara planiralo pretvoriti u apartmane. U tom naumu spriječila ih je tad država zabranivši prenamjenu palače.

Država je konačno pristala na javno-privatno partnerstvo

Otada je obitelj Torlonia prilično nepopustljiva prema državi koja se već četiri desetljeća trudi njihovu zbirku učiniti javno dostupnom. No, list La Repubblica objavila je prošli mjesec da je zahvaljujući angažmanu ministra Franceschinija konačno postignut dogovor između dvije zaraćene strane.

Profesor Carlo Gasparri, vodeći stručnjak za ovu zbirku i kustos buduće izložbe, poručio je da je presretan što je ta priča konačno završila. “Ako ništa drugo, javnost će barem dobiti priliku vidjeti ova preksrasna umjetnička djela”, rekao je.

Inače, pretpostavlja se da je dogovor konačno zaključen zahvaljujući tome što je država odustala od ideje da prigrabi čitavu zbirku te je umjesto toga pristala na neki oblik javno-privatnog partnerstva. Franceschini je zaključno dodao da je dogovor postignut zahvaljujući intenzivnim pregovorima njegova ministarstva i vlasnika zbirke ne otkrivajući detalje dogovora.