Jay Z odbija odustati od svog streaming servisa, cijeli privatni koncert posvetio blaćenju Spotifya

On je majstor indirektnog obračunavanja kroz glazbu, ali sada je u otvorenom ratu

NEW YORK, NY - MAY 17: Jay-Z performs during TIDAL X: Jay-Z B-sides in NYC on May 17, 2015 in New York City.   Theo Wargo/Getty Images for Live Nation/AFP
FOTO: AFP

Ako ste nekim slučajem pomislili da će Jay Z odustati od svog novog streaming servisa Tidal, prevarili ste se. Usprkos lošem startu i kritikama korisnika, ovaj glazbeni mogul i dalje tvrdi da Tidal radi sasvim dobro i da je sve zapravo prljava kampanja konkurencije koja se maksimalno trudi ocrniti njegov novi projekt.

Ovog vikenda Jay je u New Yorku održao prvi od dva privatna koncerta namijenjena isključivo korisnicima Tidala. Da bi osvojili ulaznicu, oni su morali tvitati popis pjesama koji bi htjeli čuti uz hashtag #TIDALXJAYZ. On je očito uzeo u obziro te tvitove, jer je na nastupu izveo vrlo impresivnu set listu, uglavnom složenu od pjesama koje fanovi jako vole a gotovo nikad ih ne izvodi uživo, nekoliko rariteta i par velikih hitova.

U prvom dijelu koncerta iskoristio je par minuta za freestyle u kojem je odao počast Freddieu Grayu, Michaelu Brownu i Trayvonu Martinu, žrtvama policijske brutalnosti zbog kojih ne prestaju prosvjedi u SAD-u. Nastavak je bio puno oštriji, i u njemu se odlučio obračunati s konkurencijom; Googleom, Youtubeom i ponajviše Spotifyem, koji je prvooptužen u ranije spomenutoj prljavoj kampanji.

Rokerski nastrojena svirka

Jay Z je oduvijek bio majstor obračunavanja kroz muziku. Bilo da je riječ o glazbenoj ili poslovnoj konkurenciji, njegovi stihovi su uvijek bili kristalno jasni, ali istovremeno i dovoljno indirektni i prožeti subliminalnim porukama zbog čega (gotovo) nikad nije prelazio granicu dobrog ukusa.

Ostatak koncerta je bio sjajan. Iako već godinama nastupa s bendom, ovoga puta su aranžmani pjesama bili posebno žestoki i rokerski nastrojeni. Izveo je pjesme sa svih albuma, od “Reasonable Doubt” nadalje. Na pozornicu je izveo i nekoliko gostiju kao što su Jay Electronica, Just Blaze te njegovi dugogodišnji suradnici Memphis Bleek, Young Gunz, Freeway i Beanie Sigel. Ovo je prvi put da se potonji pojavio s Jay Z-em na nekom nastupu otkad su se prije nekoliko godina poprilično javno posvađali.

https://twitter.com/big_business_/status/599791642665734144

Zasad cijeli koncert možete pogledati na Yotubeu, no teško je povjerovati da će to još dugo biti moguće.