Jedan ruski političar optužuje U2 da novim albumom šire gay propagandu

Zamjenik u Ruskoj Dumi prijeti da će tražiti moralnu odštetu u ime svog sina

Irish Band U2 with singer Bono
at the 66th ceremony of the Bambi, November 13 2014 at the Stage Theater in Berlin/picture alliance
FOTO: Picture-Alliance/AFP

Sjećate se kad je Apple lani htio ispasti kul i darežljiv pa su svi kupci novog iPhonea u SAD-u skupa s mobitelom na njemu dobili i novi album grupe U2? Sjećate se i kako im se to vratilo poput bumeranga kad su razmaženi Amerikanci odlučili da ne žele taj album i da ga Apple mora brže bolje maknuti? Sad se čini da u Rusiji postoje neki koji taj album mrze više od navedenih Amerikanaca. Njihov glavni prigovor? Album je spam i širi opasne homoseksualne poruke.

Desničarski zamjenik u Ruskoj Dumi Aleksander Starovoitov tvrdi da Apple ovim marketinškim potezom širi gay propagandu koja je opasna za maloljetnike i zahtijeva od glavnog državnog odvjetnika da provede istragu po tom pitanju. Njegova glavna zamjerka odnosi se na dizajn naslovnice albuma “Songs Of Innocence”, na kojoj se nalazi fotografija bubnjara U2-a Larry Mullen Jr.-a, golog do pasa, kako grli svog (također golog) sina. Iako to nigdje nije eksplicitno navedeno, očito je da Starovoitov zapravo nikad nije ni poslušao album.

Naslovnicom prenose poruku o intimnosti

Na stranicama benda stoji objašnjenje kako se tom naslovnicom htjela prenijeti poruka o intimnosti, čime se povlači paralela s prijašnjim naslovnicama albuma U2-a iz 80-ih. No ruskom političaru takvo objašnjenje ne predstavlja ništa, i prijeti kako će tražiti moralnu odštetu i ime njegova sina.

U slučaju kad bi Apple izgubio na sudu i kad bi se dokazalo da zaista šire gay propagandu, bilo bi im zabranjeno poslovanje u Rusiji na 90 dana i morali bi platiti kaznu od milijun rubalja, što je otprilike 13 tisuća funti – cifra koja mega kompaniji poput Applea ne predstavlja apsolutno ništa. S obzirom da je čelni čovjek Applea Tim Cook otvoreno priznao kako je homoseksualac, lako je moguć i scenarij gdje namjerno povuče poslovanje iz Rusije i time pošalje jasnu poruku.