Jedna je knjižničarka slučajno pronašla originalni scenarij za ‘Star Wars’ i čini se da je riješila najveći misterij filma

Han stvarno je pucao prvi i Lucas više ne može glumiti da je drugačije mislio

Puno toga se može osporavati u filmovima. Pogotovo u filmovima kao što su Star Warsi. Fanovi se permanentno svađaju kako je nešto trebalo biti, kako je zamišljeno u mitologiji i kako je taj isti događaju obrađen u nekoj opskurnoj knjizi proširenog svemira. Naravno, konfuziji oko Star Warsa nimalo ne pomaže George Lucasova stalna potreba da mijenja filmove. Ipak, sada kada je izdao zadnje, digitalno poboljšano, izdanje, tvrdi da je to posljednja verzija Star Warsa. Da su to Star Warsi kakve je oduvijek želio snimiti, samo nije imao mogućnosti i hrabrosti.

Time je, očito, zaustavio i najveću raspravu u Star Wars svijetu – tko je pucao prvi, Han Solo ili Greedo? Većini ljudi je ova scena djelomično zaboravljiva. Han Solo sjedi u Cantina Baru kada se odjednom pojavi Greedo, siledžija koji radi za Jabba the Hutta. Zahtjeva da mu preda novac koji duguje Jabbi, potegnu se pištolji i Han ubije Greedoa.

tumblr_lolg4xZrDk1qiadpyo1_400
Iako kraj ovog gifa tvrdi da je Han pucao prvi, vrlo je teško procijeniti što se dogodilo

Ovo je očito bio preveliki šok za neke gledatelje. Među kojima je i sam Lucas. U originalnoj sceni nije baš točno jasno što se dogodilo, kao što možete vidjeti iz priloženog. 1997. Lucas je odlučio promijeniti ovu ključnu scenu tako da izgleda kao da je Greedo pucao prvi, a Han se samo branio. Iako je on tvrdio da je oduvijek to tako zamislio, dio fanova nije bio zadovoljan. Doslovno od tada traje ogroman rat – tko je pucao prvi, Han ili Greedo.

Ključne promjene u scenariju

I čini se da je odgovor na to pitanje godinama ležao u jednoj knjižnici u Kanadi. Knjižničarka Kristina Brown radila je na digitalizaciji SF odjela knjižnice univerziteta New Brunswick kada je naletila na originalnu skicu za Star Wars scenarij. ‘Kažem vam odmah sada,’ rekla je Brown za CBC, ‘na temelju ovog scenarija, Han je 100 posto pucao prvi.’

I tako, riješila je jedan dosta bitan misterij. I sada Lucasa još jednom možemo zamoliti da nam prestane uništavati djetinjstvo, i ostavi filmove onakve kakve ih je zamislio. Osim što je riješila dilemu tko je pucao prvi, Brown kaže i da ima još nekoliko sitnih razlika u prvim skicama. Luke Skywalker se zvao Luke Skykiller, a naslov prvog nastavka je bio ‘Saga 1’.

Usporedbu ove dvije ikonične scene možete pogledati u ovom videu: