'Jesam li loš ljubavnik?': pisma Erica Claptona razotkrivaju detalje ljubavnog trokuta u kojem je bio i George Harrison

Pisma koja je Clapton pisao tadašnjoj supruzi Georga Harrisona bit će prodana na aukciji

FOTO: Getty Images via AFP

Duboko iskrena i razotkrivajuća pisma Erica Claptona upućena Pattie Boyd dok je ona bila u braku s Georgeom Harrisonom nudit će se na aukciji u Ujedinjenom Kraljevstvu, a donose intrige vezane uz jedan od najpoznatijih ljubavnih trokuta u svijetu glazbe, prenosi Guardian.

Boyd – model i ikona “swinging” Londona 1960-ih, za Harrisona se udala 1966. nakon što su se upoznali na snimanju filma “A Hard Day’s Night”. Boyd je kasnije tvrdila kako je Harrison napisao Beatelsovu baladu “Something” za nju, no Harrison je to kasnije negirao.

Harrison i Clapton su, krajem šezdesetih, započeli suradnju, a Clapton se upravo u to vrijeme i zaljubio u Pattie Boyd.

U pismu iz 1970., koji je dio Boydinih predmeta koji će se prodavati na aukciji, Clapton – besprijekornim rukopisom – moli Boyd: “Želim te te priupitati voliš li još uvijek svoga supruga, ili imaš drugog ljubavnika? Sva su ta pitanja vrlo nepristojan, znam, ali ako još uvijek imaš osjećaje prema meni… ja to moram znati”.

Na rubu pameti

Zanimljivo je da je Clapton hodao s Boydinom sestrom dok je navodno bio u vezi s plemenitašicom Alice Ormsby-Gore. Boyd je, u jednoj izjavi, priznala kako je prvotno “mislila da je pismo došlo od čudnog obožavatelja”, a shvatila je da je Claptonovo tek nakon što ju je nazvao telefonom.

Clapton kasnije piše još jedno pismo i to na naslovnoj stranici odstranjenoj iz primjerka knjige “O miševima i ljudima”.

“Žrtvovao bih svoju obitelj, svog Boga i vlastito postojanje samo za minule užitke… Na rubu sam pameti… Slušao sam vjetar, promatrao mračne, tjeskobne oblake, osjećao zemlju ispod sebe tražeći znak, gestu, ali nema ničega osim tišine. Zašto oklijevaš, jesam li loš ljubavnik, jesam li ružan; jesam li preslab, prejak, znaš li zašto? Ako me želiš, uzmi me, tvoj sam. Ako me ne želiš, molim te, raskini čaroliju koja me omađijala. Grehota je zatočiti divlju životinju, ali je božanski ukrotiti je. Moja ljubav pripada tebi”.

Procjenjuje se da će svako od tih pisama biti prodano za između 10 i 15 tisuća funti.

Turbulentno razdoblje

Clapton se u pismima Boyd obraća s “Layla” te iste godine piše istoimeni klasik rock glazbe. “Bila sam zapanjena ljepotom pjesme, ali sam istovremeno osjećala krivicu”, rekla je Boyd prisjećajući se trenutka u kojem joj je Clapton pustio pjesmu na kazeti.

Boyd obrazlaže svoje osjećaje iz tog vremena. “Harrison i ja smo prolazili kroz turbulentno razdoblje. Beatlesi su bili u kaosu, a George se ponašao omalovažavajuće. Eric je stalno dolazio kod nas i molio me da pobjegnem s njim. To je bilo primamljivo, ali nisam to mogla učiniti. Jednostavno nije bilo ispravno”.

Boyd i Harrison razišli su se 1974. zbog njegovih brojnih afera, a ona i Clapton rijetko su se viđali sve do sredini sedamdesetih kada su ponovno uspostavili kontakt i na kraju se vjenčali 1979. godine. Napisao je i druge pjesme o njoj, uključujući i “Wonderful Tonight”.