Joni Mitchell: 'Moje su pjesme u 70-im godinama baš živcirale muškarce. I to me je puno koštalo'

Glazbenica i kantautorica prisjetila se najvećih trenutaka karijere

Canadian singer-songwriter Joni Mitchell arrives for the 64th Annual Grammy Awards at the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas on April 3, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
FOTO: AFP

Joni Mitchell, jedna od najpopularnijih glazbenica i kantautorica, poznata je po emotivnim i introspektivnim baladama koje je izvodila nerijetko samo uz pratnju gitare. Njezin album Blue, izdan 1971. godine, treći je najbolji u povijesti prema časopisu Rolling Stone.

No, glazbenica je sad rekla da njezina glazba nije dobila dovoljno pažnje u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, i to zbog seksizma u industriji.

‘Zar i mi moramo ogoliti naše duše’

“Ljudi su mislili da je glazba previše intimna. Mislim da je uznemirila muške kantautore. Pomislili su: ‘O ne. Trebamo li sad i mi ogoliti naše duše?’ Mislim da je moja glazba činila ljude nervoznima”, rekla je, kako prenosi BBC, u rijetkom intervjuu koji je vodio Sir Elton John u svojoj emisiji na platformi Apple Music.

Zato joj je, dodala je, drago što današnji glazbenici bolje mogu izraziti svoje osjećaje tuge i gubitka. “Ova generacija se bolje suočava s emocijama nego moja generacija”, objasnila je glazbenica. Intervju je dala nakon oporavka od aneurizme mozga, zbog koje je morala ponovno naučiti kako pjevati i svirati gitaru.

Vratila se na pozornicu i priprema koncert

U intervjuu je ispričala kako je morala ponovno učiti i osnovne ljudske pokrete poput ustajanja iz kreveta, ali i kako joj se glas promijenio zbog desetljeća pušenja cigareta i osjetljivog zdravlja. “Nisam mogla pjevati u svom rasponu, nisam više sopran. Postala sam alt”, rekla je Mitchell.

Nakon oporavka od aneurizme vratila se na pozornicu, i to nenajavljenim nastupom ovoga ljeta na Newport Folk Festivalu, gdje je prvi put nastupila 1969. godine. U lipnju sljedeće godine u Washingtonu će održati svoj prvi samostalni koncert nakon 23 godine.