Kako je Balašević pričao u svojoj velikoj ljubavi, supruzi Oliveri: 'Bože, što mi nedostaje to stvorenje'

U braku su proveli 41 godinu

13.08.2010. Gat, Vila Angiolina, Opatija - Docek Djordje Balasevica u Opatijskoj luci te odlazak u Vilu angiolinu na predstavljanje dokumentarnog filma "Making of...Kao rani mraz". Olivera Balasevic
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

Umro je Đorđe Balašević, jedan od najpopularnijih glazbenih umjetnika na prostorima bivše Jugoslavije. Osim po obožavanim pjesmama i šalama koje je pričao na višesatnim koncertima, Balašević je bio poznat po ljubavi prema djeci i supruzi Oliveri. Olji, kako ju je zvao od milja, posvetio je brojne balade, a anegdote o njihovom upoznavanju, ljubavi i zajedničkom životu Balaševićevim su fanovima poznate skoro jednako tako dobro kao i najpopularnije skladbe.

Ženu svog života Balašević je sreo 1979. godine. “Bila je siromašna studentica iz studentskog doma, reprezentativka u gimnastici…. Od prvog susreta nismo bili se razdvajali duže od dva dana, osim kad sam imao koncerte daleko od grada u kojem smo živjeli. S Oljom sam mogao da provodim sate i sate u razgovoru i šetnji. Kad bih otišao negdje bez nje, pomišljao sam: “Bože, što mi nedostaje to stvorenje”, kazao je je Đorđe Balašević u jednom intervjuu za Tportal, a priču o tome ispjevao je i u pjesmi Provincijalka.

Zaprosio je telefonom iz Istre

Đoletovi fanovi sigurno su na nekom koncertu čuli i to kako je Olju zaprosio telefonom iz Istre, kada je jednom bez nje otišao na ljetovanje u Umag. Nazvao ju je kada je shvatio koliko mu nedostaje. „Otišao sam bez nje kao momak na more te godine, nisam znao da ću se vratiti s potpuno drukčijim pogledom na život. Patio sam za ovom lisicom jer je nisam mogao naći, a onda sam pronašao veslački klub. Ona se javila, pa sam je pitao: ‘Dobro, hoćeš li se ti udavati ili nećeš?’, pričao je Balašević.

Kada je pristala, sjeo je u auto i vozio „hiljadu milja“, sve do Zrenjanina gdje je Olivera živjela. Vjenčali su se kada se Balašević vratio iz vojske, koju je služio u Novom Zagrebu. „Nikome ništa nismo rekli, pokupili smo se na brzinu, čak smo malo i zakasnili… Uletjeli smo kod matičara, ali tamo su nas već čekali drugovi koji su ipak uspjeli da nas provale. Bila je to mala, slatka ceremonija koju smo posle nastavili kod kuće, strogo uz sendviče. Osjećao sam se dobro, kao da nisam mladoženja“, pričao je Balašević u jednom intervjuu godinama kasnije.

Olja je najbolja

Premda je napisao desetke popularnih ljubavnih pjesama o različitim djevojkama i ženama, Olja je ostala Balaševićeva jedina ljubav i muza koja ga je inspirirala do kraja karijere. Tako su nastale pjesme Olivera i Unikatna, čija se radnja događa tijekom voženje kroz Međimurje. Kao spomenik ljubavi prema supruzi Balašević je ostavio i album Dnevnik starog momka. Sve pjesme na tom albumu nazvane su po ženskim imenima, ali kada se njihov popis čita odozgo prema dolje, prva slova naziva pjesma otkrivaju Đoletovu posvetu supruzi: ‘Olja je najbolja’.

Đorđe i Olivera Balašević bili su u braku 41 godinu. Imali su troje djece, kćeri Jelenu i Jovanu te sina Aleksu.