Kako je Fritz Lang zauvijek pobjegao iz Njemačke nakon što ga je Hitler regrutirao za šefa filmske produkcije

U novo otkrivenom intervju, redatelj priča o malo poznati okršaju s nacistima

FOTO: Getty Images/AFP

‘Snaga temeljena na oružju je dobra stvar’, rekao je Joseph Goebbels, nacistički ministar propagande na skupu u Nurembergu 1934. ‘Ali, bolje je i zahvalnije osvojiti srce naroda i zadržati ga’. Goebbels je bio potpuno opsjednut širenjem ideje nacionalsocijalizma među masom i tražio je što jednostavnije i pristupačnije načine da to učini.

Razumio je, vrlo rano, da je najbolji način da dopre do velikih masa film. Obožavao je film i lakoću s kojom može plasirati svoju ideologiju. Leni Riefenstahl je pomogao da snimi ‘Trijumf Volje’, kontrolirao je svu lokalnu produkciju, ali je znao da to ne može sam. Trebao mu je državni producent, čovjek koji vi se mogao pobrinuti da se nacistička ideologija plasira u svaki film koji se snimi u Njemačkoj.

Omiljeni režiser vrha partije

Pronašao ga je u Fritz Langu, jednom od najvećih njemačkih režisera svih vremena. O ovom događaju, susretu Langa i Goebbelsa, se nešto znalo, ali nikada previše. Nedavno su se pojavila dva intervjua u kojima Lang govori o tome kako su ga Goebbels i Hitler pokušali regrutirati za šefa filma u Njemačkoj i što se dogodilo nakon toga.

Goebbels je cijenio Langa, iako nije uvijek bio njegov obožavatelj. Njegovo ekspresionističko remek djelo ‘Metropolis’ je obožavao, podnosio je proto-noir ‘M’, ali je zato mrzio ‘Testament Dr. Mabusea’. Dapače, toliko ga nije volio da ga je zabranio. Kada ga je 1933. Goebbels pozvao u svoj kabinet, Lang se ponadao da će možda isposlovati da mu ponovo dozvole prikazivanje filma. Goebbels je imao malo drugačiju ideju. Želio je da se Lang uključi nacističkom pokretu sa svojim filmovima.

Jezivi sastanak s Goebbelsom

‘Fuhrer i ja smo vidjeli vaše filmove’, prepričavao je kasnije Lang što mu je Goebbels rekao, ‘i Fuhrer je zaključio da je “ovo čovjek koji će nam dati nacional socijalistički film”’. Lang je bio u problemu. Nije se nikako mogao izvući pa se zahvalio Goebbelsu na časti i prihvatio poziciju šefa nacionalne filmske produkcije. Lang je otišao kući i odmah posluzi naredio da mu pripreme prtljagu za jednotjedni put u Pariz. Iz Njemačke je otišao te večeri i nije se vratio do kasnih pedesetih. S Goebbelsom ili Hitlerom nikada više nije razgovarao.

Langa možete čuti kako prepričava ovaj sastanak u dva intervjua, ukratko u ovom gore i puno duže i na engleskom u ovom razgovoru s William Friedkinom 1974. godine.

Dramatizirani bijeg iz Njemačke i lažni sastanci

No je li se sve odigralo baš tako kao što kaže Lang? Dosta se ljudi bavilo ovim navodnim sastankom. Razlog zašto se nije toliko pričalo o njemu, sve do ponovnog pojavljivanja ovih intervjua je činjenica da nitko nije siguran je li se sastanak uopće održao. Gösta Werner, u članku ‘Fritz Lang i Goebbels: Mit i činjenice’, izražava ozbiljne sumnje u istinitost ovih događaja. ’Iako je vrlo vjerojatno da je Goebbels ponudio Langu takav posao’, piše u Werner, ‘nema ni riječi o tome u Goebbelsovom inače vrlo pedantnom dnevniku za godinu 1933. Lang se uopće ne spominje u cijeloj knjizi. Osim toga, Langova putovnica pokazuje da je iz Njemačke otišao šest mjeseci nakon što se navodni sastanak i dramatični bijeg dogodio’.

Lang je bio sklon dramatiziranju vlastitog života. Ali, ističe Werner, treba mu odati priznanje što je odbio Goebbelsa. Lang je inače bio žestoki nacionalist. Sigurno je odmah na početku dolaska nacizma na vlast shvatio da će se stvari loše odigrati.