Kako je nastao najopasniji i najluđi film koji vjerojatno nikada niste vidjeli

130 divljih životinja je ozlijedilo 70 članova ekipe, među njima i Melanie Griffith

FOTO: Drafthouse Films

Roar je nazivan najopasnijim filmom ikad snimljenim. Što nije baš toliko čudno. Naime, ekipa filma je radila s više od 130 divljih životinja, među kojima su bile pantere, tigrovi, lavovi i slonovi. Nije strašno, pomislio bi čovjek, pa zato i imaju posebno trenirane ljude koji će na setu kontrolirati životinje i usmjeravati ih kuda treba ići.

A i ne baš. Ovdje su odlučili svih 130 životinja pustiti da slobodno šeću po setu. Jer, zašto ne? Kamere su se vrtile cijelo vrijeme, a glumci redovito nisu morali glumiti s obzirom da su prestravljeni izrazi lica bili sasvim iskreni. Znali su da ih životinje mogu napasti u svakom trenutku. A to su redovito i činile. 70 ljudi je ozljeđeno za vrijeme snimanja ovog filma.

Roar su osmislili Noel Marshall, jedan od izvršnih producenata Egzocista i njegova supruga Tippi Hedren, koji ćemo zauvijek pamtiti po ulozi u Hitchcockovim Pticama. Marshall i Hedren su angažirali svoje sinove Johna i Jerrya, kćer Melanie Griffith i uselili se u kuću s divljim životinjama. Trebalo im je deset godina da snime film. Usudio bi se reći, mrvicu ambicioznije od Boyhooda.

Jan de Bont, poznati snimatelj, je gotovo ostao bez skalpa na snimanju
Jan de Bont, poznati snimatelj, je gotovo ostao bez skalpa na snimanju Drafthouse Films

Najskuplji kućni film u povijesti

Roar ima čast da nosi još jedno ime. S obzirom da je glumila cijela obitelj, režirao ju je glava obitelji i snimana je u njihovoj kući, nazivaju ga i najskuplji kućni film svih vremena. Koštao je 17 milijuna dolara, što je 1981. ipak bio ozbiljan novac i odmah propao u kinima u kojima je vratio samo dva milijuna. Marshall, koji je umro 2010., nakon toga nije snimio više niti jedan film. Prije nego nastavimo, pogledajte isječak iz filma.

A što je zapravo Roar, nitko ne može reći. Na trenutke izgleda kao akcijski film. Ali onda postane horor. Pa dokumentarac. Ima i dosta komičnih elemenata. Potpuno suludo. Zašto se sada piše o tom filmu? Ima fenomenalan razlog. Osim što možete pogledati trailer ovdje:

Tim League je vlasnik potpuno genijalnog kina u Austinu – Alamo Drafthouse. Osim što je vlasnik kina je i zaluđen filmom Roar. Toliki je fanatik da je postao ekspert za povijest tog filma, a to ga je dovelo do toga da otkupi prava za film. Film za dva dana ponovo kreće u kino-distribuciju iako ne držimo fige da će završiti kod nas. No zato DVD i Blu-ray izlaze ovo ljeto. Povodom puštanja u kino objavili su i hrpu fotografija, koje samo približno mogu dočarati kako to izgleda.

Kako je nastao najopasniji i najluđi film koji vjerojatno nikada niste vidjeli