Kineski disidentski umjetnik Ai Weiwei: Zbog umjetne inteligencije bi Picasso i Matisse danas prestali s radom

Ai Weiwei se boji da bi umjetna inteligencija mogla stvoriti društvo slično Trećem Reichu

FOTO: Getty Images via AFP

“Umjetnost koja lako može biti kopirana umjetnom inteligencijom je besmislena”, izjavio je Ai Weiwei, kineski disidentski umjetnik i borac za ljudska prava, koji vjeruje da bi čak i Pablo Picasso i Henri Matisse ponovno razmislili o svom pristupu da je umjetna inteligencija postojala u njihovo vrijeme.

Njegovi komentari dolaze u trenucima žustre rasprave zbog porasta slučajeva u kojima umjetna inteligencija koristi podatke prikupljene s umjetničkih internetskih stranica kako bi stvarala “originalne slike” u vlastitom stilu.

U SAD-u je već došlo do nekoliko kolektivnih tužbi, a umjetnici čiji je estetski izraz popularan među korisnicima AI-ja, već su prijavili na tisuće slika koje koriste njihov rad kao osnovu, često bez dozvole.

81 pitanje

“Umjetnoj inteligenciji je potrebna sekunda da nešto naslika. To samo znači da ono što je naučila nema previše smisla. Siguran sam da bi Picasoo ili Matisse prestali s radom da su još uvijek živi. Za njih bi jednostavno bilo nemoguće razmišljati na isti način,” izjavio je Weiwei, prenosi Guardian.

Davor Puklavec/PIXSELL

 

Zanimljivo, sljedeći performans ovog priznatog kineskog umjetnika bit će suradnja između njega i umjetne inteligencije. Naime, AI i Weiwei davat će odgovore na 81 pitanje postavljeno tijekom 81 dana, a broj 81 aludira na isto toliko dana koliko je Weiwei bio zatočen od strane kineske države 2011.

‘Ai vs AI’

“Ai vs AI” naziv je te suradnje, a pitanja poput “Ljubav ili mržnja, što traje duže?”, “Ima li kapitalizam kraj?” i “Je li Edward Snowden kriv” – bit će projicirana na velikom ekranu Piccadilly Circusa, ali i diljem svijeta od 11. siječnja. Odgovori na pitanja bit će objavljeni online.

Getty Images via AFP

Ai Weiwei, koji trenutno živi na relaciji Cambridge-Portugal, opisao je taj projekt kao “malu zabavu” te izjavio da je spomenuti sličan onome kada netko baca kamenčić preko ribnjaka kako bi vidio učinak valova.

No, upozorio je da bi moglo doći do velikih problema ako umjetna inteligencija postane premoćna i ako se bude oslanjala na države.

Treći Reich

Naime, Weiwei se boji da bi AI mogao stvoriti društvo slično Trećem Reichu, društvo u kojem postoji samo jedan “točan” odgovor na velika pitanja, a za njega je to usporedivo s događanjima u Njemačkoj tridesetih, odnosno u Kini šezdesetih godina prošloga stoljeća.

“Imali bismo jednu ideologiju, jednu prošlost i jednu takozvanu ‘ispravnost’. A to je opasno,” zaključio je Weiwei.