Klimtova Dama s lepezom na aukciji u Londonu prodana za rekordan iznos

Slika je postala najskuplje umjetničko djelo ikada prodano u Europi, ukupne cijene od 85,3 milijuna funti, odnosno 99 milijuna eura

FOTO: SCREENSHOT YOUTUBE

U aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu jučer je završilo nadmetanje za sliku Dama s lepezom, austrijskog slikara Gustava Klimta. Za samo 10 minuta postavljen je novi rekord i slika je postala najskuplje umjetničko djelo ikada prodano u Europi, ukupne cijene od 85,3 milijuna funti ili 99 milijuna eura.

Nevjerojatna slika iz 1918. godine prvi put se pojavila na tržištu nakon 30 godina, a dvorana The Modern and Contemporary Evening Auction bila je prepuna ljudi punih iščekivanja.

“Pronađena je na štafelaju u vrijeme slikareve smrti, a ženska figura na slici otkriva kako Klimt istražuje novi pristup boji i obliku, što je rezultiralo ovim remek djelom”, kažu iz Sotheby’sa.

Klimt potukao rekord Alberta Giacomettija

Nakon nadmetanja četvero klijenata, od kojih su neki bili prisutni, slika je cijenom potukla rekord skulpture Alberta Giacomettija, Hodajući čovjek I, koja je 2010. godine prodana za 104 milijuna dolara, odnosno 95 milijuna eura, izvijestio je Associated Press.

Prodaja Dame s lepezom je drugi najskuplji portret ikada prodan u svijetu. Rekord i dalje drži Salvator Mundi, Leonarda da Vincija, prodan na aukciji 2017. godine za 450 milijuna dolara, iako neki povjesničari umjetnosti imaju sumnje o porijeklu djela.

Predsjednica Sotheby’s Europe, Helena Newman, kazala je da je Dama s lepezom “apsolutni dokaz Klimtove genijalnosti i zaokuplja maštu svakoga tko ju je ikada vidio.“