Na aukciju uskoro stiže jedna od najvrjednija slika ikada ponuđenih na prodaju u Europi. Očekuje se cijena od 80 milijuna dolara

Dama s lepezom ide na aukciju kuće Sotheby’s u Londonu krajem lipnja

FOTO: Screenshot YouTube

Posljednji portret koji je naslikao austrijski slikar Gustav Klimt 1917. godine, Dama s lepezom, ide na aukciju kuće Sotheby’s u Londonu krajem lipnja, uz očekivanje da će se prodati za više od 80 milijuna dolara, što je rekordna procjena za sliku u Europi i Velikoj Britaniji, doznaje ArtNews.

Slika je prethodno prodana preko iste aukcijske kuće u New Yorku 1994. godine za 11,6 milijuna dolara. Sotheby’s promiče sliku kao “zvijezdu ljetne aukcijske sezone u Londonu” i kao jedno od najboljih i najvrjednijih umjetničkih djela ikada ponuđenih na prodaju u Europi.

Visoka procjena temelji se na prethodnim aukcijama i privatnim prodajama slika ovog austrijskog umjetnika i činjenici da se većina portreta iz Klimtovog zlatnog razdoblja čuva u muzejima. Vrlo malo ih je ikada bilo dostupno za javnu ili privatnu prodaju.

Među kupcima i Oprah Winfrey

Portret Adele Bloch-Bauer II iz 1912.godine, primjerice, prodan je u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku za rekordnih 87,9 milijuna dolara, u studenom 2006. godine, što je 3,5 puta više od procjene. Prema Bloombergu, sliku je kupila Oprah Winfrey koja ju je poslije privatno prodala za 150 milijuna dolara 2016. godine.

Prema Art Newspaperu, portret Adele Bloch-Bauer I je, navodno, prodan Ronaldu Lauderu, jednom od nasljednika carstva Estee Lauder, za Neue Galerie u New Yorku za 135 milijuna dolara 2006. godine.

Portret Rije Munk III prodan je u kući Christie’s u Londonu 2010. godine za 27,9 milijuna dolara. Sotheby’s je prodao Klimtovu sliku Bauerngarten iz 1907. godine za 59,1 milijun dolara, 2017. godine. Prošloga mjeseca Klimtov vodeni krajolik, Otok na Atterseeu, prodan je japanskom kolekcionaru u New Yorku za 53,2 milijuna dolara, nakon žestokog sedmominutnog nadmetanja, premašivši procjenu od 45 milijuna.

Nedavno prvi put javno izložena

Damu s lepezom odmah nakon umjetnikove smrti kupio je bečki industrijalac Erwin Boehler. Boehlerova obitelj i slikar bili su bliski prijatelji i pokrovitelji Klimta i Egona Schielea. Slika je na koncu pripala ženi Erwinovog brata, 1940. godine. Sljedeći vlasnik bio je Rudolf Leopold, bečki kolekcionar umjetnina i ravnatelj muzeja.

Slika je nedavno bila prvi puta javno izložena kao dio izložbe “Posljednji radovi Gustava Klimta”, u bečkom Muzeju Belvedere.

Gustav Klimt je u rijetkoj kategoriji umjetnika, kao Modigliani, čija djela dosežu više od 100 milijuna dolara na aukcijama.