Kralj Čačka jedan je od zanimljivijih glasova na srpskoj kantautorskoj sceni. U Kinoteku stiže s programom 'Dvodnevni blues'

Uz njega će nastupiti zagrebačka kantautorica Nina Bajsić i ansambl RadioTeatra

FOTO: Jadranka Ilić

U Kinotekin program FonoKinoteka stiže Kralja Čačka (pravog imena Nenad Marić) sa svojim “Dvodnevnim bluesom”, uz kojeg će nastupiti kantautorica Nina Bajsić, kao i ansambl zagrebačkog RadioTeatra – publici najpoznatijeg po predstavi “Hoerspiel: Mala igra za slušanje (i gledanje)”.

Prve večeri, u petak 23. veljače od 20:00 sati u kinu Kinoteka bit će održana i hrvatska premijera dokumentarnog filma “Zemlja nije moj dom” o životu kantautora. Film je inspiriran neobičnim i pomalo tajanstvenim zvukom kojeg stvara ovaj glazbenik i slikar, zajedno sa svojim bratom Markom, iznimno talentiranim multiinstrumentalistom i kompozitorom. Film je i o njima bitnim suradnjama i prijateljstvima, među kojima se ističe i prijateljstvo sa zagrebačkom ekipom iz RadioTeatra koje se razvilo kroz vrijeme pandemije.

Govori o odrastanju i sazrijevanju ovog umjetnika u malom gradu Čačku (“čačak” je turskog porijekla i znači “blato”) i rađanju njegove specifične estetike u muzici, poeziji i slikarstvu te naposljetku i o svakodnevnim pokušajima opstanka – njišući se uvijek nekako na rubu pozornice nemilosrdnog doba u kojem živimo. O Kralju Čačka u filmu govore: Darko Rundek, Petar Janjatović, Žikica Simić, Zoran Predin, Pavlica i Nina Bajsić i mnogi drugi.

Razgovor s publikom

Nakon filma dio protagonista i autorskog tima razgovarat će s publikom, a razgovor će moderirati glazbeni kritičar i novinar Zoran Stajčić s portala Ravno do dna.

“Film nosi naziv ‘Zemlja nije moj dom’ po istoimenoj pesmi, izložbi i zbirci poezije. Prvo se desila izložba mojih crteža sa tim nazivom 2019. godine u Domu omladine u Beogradu, zatim je krajem 2022. godine objavljen singl, a potom i zbirka poezije pod istim nazivom i na koncu dokumentarno-nadrealističan film pod uredničkom palicom Veska Butrića u režiji Slobodana Simojlovića”, riječi su kojima je Kralj Čačka najavio film.

U subotu, 24. veljače u 19:30 na programu je glazbeno–poetsko-radiofonijska predstava “Soundtrack za film koji nije snimljen” nastala u produkciji RadioTeatra. Predstava se sastoji od poetskih, proznih i glazbenih zapisa razmijenjenjenih tijekom zime i proljeća 2020./21. između Kralja Čačka i zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić.

Kazališno-radijski dijalog

Ravnopravni dio predstave čini i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.

“Predstava ‘Soundtrack za film koji nije snimljen’ pred publiku donosi kazališno-radijski dijalog o načinima na koje možemo zajedno postojati u različitim prostorima. Kroz zvučno-poetske vinjete dvaju gradova, kombinirajući glazbu, dokumentarni materijal i radiofonsku izvedbu, pratimo struju svijesti dvaju likova čija zajednička prošlost izvire iz skrivenih kuteva njihove svakodnevice”, najavljuje Nina Bajsić.

“Dvodnevni blues”u Kinoteci završava koncertom “Obrnuti red stvari” na kojem će Kralj Čačka i Nina Bajsić izvoditi svoje autorske pjesme uz podršku benda. Koncert nosi naziv najpoznatije pjesme iz predstave “Soundtrack za film koji nije snimljen” koja je na YouTubeu preslušana gotovo 400 tisuća puta, a 2022. bila je visoko plasirana među finalistima “Nagrade Milan Mladenović” te polako, ali sigurno u regiji osvaja status klasika.

Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Kinoteka te online i u agencijskoj prodaji putem sustava www.ulaznice.hr. U pretprodaji je limitirani broj Paketa ulaznica za dva dana (film + radio predstava + koncert) po cijeni od 11,00 Eura. Pojedinačne ulaznice mogu se nabaviti po cijeni od 4,00 Eura za film 23. veljače, a za 24. veljače (predstava + koncert) po 9,00 Eura u pretprodaji, 11,00 Eura na dan izvedbe.