Kreće snimanje novog filma o Fifi koji će se baviti korupcijskim skandalom

U centru priče je Chuck Blazer, američki doušnik koji je razotkrio brojne afere

PASADENA, CA - JUNE 25: General Secretary of CONCACAF Chuck Blazer gives a press conference before the game between Mexico and the United States for the 2011 CONCACAF Gold Championship at the Rose Bowl on June 25, 2011 in Pasadena, California.   Stephen Dunn/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Američki dio priče vezan za skandal u Fifi biti će pretvoren u igrani film, a u ekipi koja će raditi na njemu biti će i Ben Affleck. Nakon 8 dana intenzivnih pregovora, filmski studio Warnes Bros. pobijedio je u licitacijskom ratu i dobio prava na ekranizaciju knjige “Houses of Deceit” autora Kena Bensingera koja se bavi Chuckom Blazerom i njegovom ulogom u jednom od najvećih sportskih skandala u povijesti. Film će režirati Gavin O’Connor, a u ulogama producenta naći će se Affleck i Matt Damon.

Blazer je bio jedan od najutjecajnijih osoba u svijetu nogometa prije no što je 2013. godine napustio Fifu i počeo suradnju s FBI-em, te tako odavanjem informacija izbjegao zatvorsku kaznu. Na takvu suradnju pristao je vjerojatno ne željevši posljednje dane života provesti u zatvoru, nakon što se i sam suočio s kaznama za kriminal. Naime, dijagnosticiran mu je rak debelog crijeva u poodmakloj fazi pa je odlučio zamijeniti informacije za slobodu.

Blazer je priznao uzimanje mita u procesu izbora domaćina svjetskog prvenstva 1998. i 2010. godine, te za pet izdanja Gold Cupa. Također je priznao da je izbjegavao plaćanje poreza, a u suradnji s još nekolicinom pomoćnika sudjelovao je u prebacivanju novčanih sredstava s jednog na drugi bankovni račun kako bi se zameo trag.

Knjiga koju su htjeli svi

Blazer je sve ovo učinio kako bi izbjegao potencijalnu kaznu od 75 godina zatvora. Suradnjom s FBI-om dobio je zaštitu od procesuiranja. Kako bi izbjegao zatvor, Blazer se složio da će dati tužiteljima sve što će od njega tražiti i kako će sudjelovati u tajnim akcijama prisluškivanja. Također je pristao svjedočiti na budućim suđenjima bivšim kolegama iz Fife, te da će platiti više od 11 milijuna dolara poreza kojeg je utajio.

Autor knjige “Houses of Deceit”, Ken Bensinger, istraživački je novinar koji je već bio nominiran za Pulitzera. On je u lipnju prošle godine objavio članak koji se bavio Chuckom Blazerom i koji je postao osnova za knjigu koja je tek prije tjedan dana našla izdavača. No to nije bilo zato što je nitko nije htio izdati, već zato što su je htjeli baš svi, a to je uzrokovalo rat ponuda.

Dosta se raspravljalo o tome treba li od knjige napraviti seriju, mini-seriju ili film, ali O’Connor je jako zagrizao za taj projekt, i uz pomoć Bena Afflecka nagovorio je Warner da otkupi prava na snimanje. Nadamo se da će proći bolje od prošlog koji je bio potpuni fijasko.