Onaj film koji je FIFA snimila sama o sebi je poprilično propao u kinima. Izgleda da su do sada zaradili 4000 kuna

Filmom su pokušali zaustaviti potpunu PR katastrofu i još se više osramotili

FOTO: AFP

FIFA prolazi kroz stvarno ozbiljne probleme ovih dana. Suočeni su najvećim skandalom u svojoj povijesti. Objavljeni su transkripti, svjedočenja i dokazi koji ukazuju da je Svjetska nogometna organizacija godinam podmićivala apsolutno svakog tko im se našao na putu. Općenito je otkrivena nevjerojatna količina korupcije.

Sada su se našli u problemu i na jednom drugom frontu. Već smo pisali da su snimili film ‘Ujedinjene strasti’, romansiranu povijest orgazniacije. I da film nije baš najbolje prošao kod kritičara. A čini se da ni publika nije oduševljena filmom. Do sada je, u kinima, zaradio 607 dolara (nešto više od 4000 kuna). Otkrio je to Hollywood Reporter, zbunjen kako je ijedan film uspio zaraditi tako malo novaca. Iako je cifra začuđujuće niska, ovo nije rekordno niska zarada. Ta privilegija pripada filmu s najboljim imenom svih vremena – ‘Zyzzyx’, koji je zaradio tek trideset dolara u kinu.

Kritičari se već danima ismijavaju s ovim filmom. “Čak i ako izuzmemo aktualne događaje, United Passions je sramota”, napisao je novinar The Guardiana.

Potpuna sramota kod publike i kritike

“United Passions je jedan od najnegledljivijih filmova iz bliske prošlosti, neiskrena korporativna kanonizacija kojoj se čak ne možete ni nasmijati…”, piše kritičar New York Timesa, dok je LA Times film istaknuo kao kandidata za “film s najloše odabranim trenutkom za prikazivanje”.

Radnja filma kojeg je većinom financirala FIFA, s procijenjenim troškovima produkcije oko 29 milijuna dolara, prati povijest Svjetske nogometne organizacije i njezina tri predsjednika: Julesa Rimeta kojeg igra Francuz Gerard Depardieu, Joaoa Havelangea kojeg glumi Sam Neill, dok je Seppa Blattera utjelovio Tim Roth.

Film je režirao Frederic Auburtin, a svoju je svjetsku premijeru imao još prošle godine na festivalu u Cannesu. Već tada je doživio potpuni fijasko kod kritičara. Američka premijera bila je usklađena s nedavnim FIFA-inim izbornim kongresom i trebao se poklopiti sa slavljem Seppa Blattera na početku njegovog petog mandata na čelu FIFA-e, a poklopio se s najvećim skandalom u povijesti Svjetske nogometne organizacije.