Lana Bastašić raskinula ugovor s njemačkim izdavačem zbog 'šutnje o genocidu u Gazi'

Najava spisateljice o raskidu ugovora dolazi tjedan dana nakon pokretanja peticije kojom se poziva na sveopći bojkot njemačkih kulturnih institucija

FOTO: Radmila Vankoska

Poznata bosanskohercegovačka spisateljica raskinula je ugovor sa svojim njemačkim izdavačem u znak prosvjeda protiv, kako kaže, šutnje o genocidu u Gazi, piše Guardian.

Lana Bastašić, koja je osvojila nagradu EU za književnost 2020. za svoj debitantski roman “Uhvati zeca”, objavila je u ponedjeljak na Instagramu da je njezina “moralna i etička dužnost raskinuti ugovore” s izdavačkom kućom S. Fischer Verlag, “zbog šutnje o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, ali i “cenzure propalestinskih glasova u Njemačkoj u posljednja dva mjeseca”.

Spisateljica je dodala i kako se na ovaj potez odlučila unatoč činjenici da joj njemački prijevodi njezinih knjige “pružaju mnogo prilika, festivala i spisateljskih rezidencija.”

U potpisu Instagram objave, Bastašić je napisala i kako joj je “dovoljno Nijemaca reklo da ne objavljuje ovu izjavu pa je jedino razumno objaviti je.”

Inače, njezin hit-roman “Uhvati zeca” nije dobio hrvatsko izdanje – no mogao se u nas pronaći u izdanju Buybooka – dok joj je hvaljenu zbirku priča “Mliječni zubi” objavila zaprešićka Fraktura u siječnju 2021. godine.

Inače, osnivač izdavačke kuće S. Fischer Verlag, koja je osnovana 1886., židovski je publicist Samuel von Fischer, koji je bio prognan iz zemlje 1936., po naređenju tadašnjeg nacističkog režima u Njemačkoj.

Na svojim internetskim stranicama izdavačka kuća navodi svoju namjeru da se “suprotstavi novim oblicima antisemitskog i rasističkog razmišljanja i djelovanja […] posebno nakon Hamasovog masakra 7. oktobra, 2023.”

Spisateljica je na svom Instagramu komentirala i taj navod svog donedavnog izdavača. “To je politički neodgovorno, jer samo dolijeva ulje na vatru izjednačavajući svakog Židova s trenutnom vladom Izraela, što čini ovaj svijet još opasnijim za ljude za koje tvrde da ih štite”, napisala je u svojoj izjavi Bastašić, dodajući kako je “to, u konačnici, intelektualno lijeno jer delegira antisemitizam na Bliski istok, a ne vidi ga u vlastitoj domovini, u samim političkim i kulturnim strukturama njemačke države”.

Izdavač ‘poštuje njezinu odluku’

Glasnogovornik izdavačke kuće potvrdio je da je spisateljica raskinula ugovor u prosincu, dodajući kako “poštuju njenu odluku te su u konstruktivnim razgovorima s njenom agencijom”.

U mejlu koji je poslala Guardianu, Bastašić je rekla da je ugovor koji je raskinula bio vezan za njezin idući roman, koji je još u procesu pisanja.

“Napustila sam izdavača s dovoljno ušteđenog novca da izdržim godinu”, rekla je spisateljica.

Najava spisateljice o raskidu ugovora dolazi tjedan dana nakon pokretanja peticije kojom se poziva na sveopći bojkot njemačkih kulturnih institucija, i to zbog onoga što kritičari nazivaju “mccarthyjevskom politikom koja guši slobodu ekspresije, odnosno izražavanje solidarnosti s Palestinom”.

Anonimni organizatori peticije pod naslovom “Štrajk u Njemačkoj” izjavili su u ponedjeljak da su prikupili više od 1.000 potpisa, uključujući i onaj francuske autorice, dobitnice Nobelove nagrade, Annie Ernaux i nekoliko nedavnih dobitnika britanske nagrade za umjetnost Turner, uključujući Tai Shanija i Jesse Darling.

I Hamsun među potpisnicima

Autentičnost tih potpisa je ipak upitna, piše Guardian. Naime, u ponedjeljak ujutro internetska stranica kampanje je među potpisnicima navodila i Knuta Hamsuna, norveškog Nobelovca koji je umro 1952. godine.

Suhrkamp, njemački izdavač francuske književnice Annie Ernaux za Guardian je potvrdio da je autorica peticiju doista i potpisala, dodajući kako to neće utjecati na dramsko izvođenje njezinih tekstova u Njemačkoj.

Podsjetimo, njemačka vlada jedan je od najglasnijih saveznika Izraela nastavno na nedavnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku. Optužbe za genocid protiv Izraela pred međunarodnim sudom pravde proglasila je “u cijelosti neutemeljenima”, dodajući kako predstavljaju “političku instrumentalizaciju” konvencije UN-a o genocidu.

Klauzula protiv diskriminacije

Organizatore peticije koja poziva na sveopći bojkot njemačkih kulturnih institucija razljutila je nova “klauzula protiv diskriminacije”. Riječ je o dokumentu koji kulturne organizacije i udruge moraju potpisati kako bi dobili financijsku potporu u Berlinu. Klauzulom, koju je najavio njemački demokršćanski političar afričkog podrijetla Joe Chialo – inače i berlinski ministar za kulturu – bi se trebalo prevenirati da “rasistički, antisemitski, homofobni i drugi diskriminatorni izričaji ne prime potporu iz državne blagajne”.

Međutim, brojne osobe iz svijeta umjetnosti klauzulu su kritizirale jer smatraju da se njome, zaključuje The Guardian, guši legitimne kritike izraelskih poteza prema Gazi.