Lani Bastašić otkazan nastup na rezidenciji zbog propalestinskog stava: 'Vi niste književnost. A mi, književnici, pamtimo'

Bastašić je krajem godine raskinula odnos s izdavačkom kućom S. Fischer Verlag zbog 'šutnje o genocidu', a sada joj je otkazan nastup na književnoj rezidenciji

FOTO: Radmila Vankoska

Prošlog mjeseca, nagrađivana spisateljica Lana Bastašić poduzela je rijetko hrabar potez – gotovo bez presedana – raskinuvši odnos sa svojim njemačkim izdavačem u znak protesta protiv njihove šutnje o humanitarnoj krizi u Gazi, ali i šutnje njemačkih kulturnih institucija generalno.

Bastašić, koja je za svoj debitantski roman “Uhvati zeca” dobila nagradu EU za književnost 2020., objavila je tada na Instagramu da je njezina “moralna i etička dužnost raskinuti ugovore” s izdavačkom kućom S. Fischer Verlag, “zbog šutnje o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, ali i “cenzure propalestinskih glasova u Njemačkoj u posljednja dva mjeseca”.

Spisateljica je dodala i kako se na ovaj potez odlučila unatoč činjenici da joj njemački prijevodi njezinih knjige “pružaju mnogo prilika, festivala i spisateljskih rezidencija.”

Posljedice čina solidarnosti

Posljedice ovog čina solidarnosti nastavile su pratiti Bastašić i u ovoj godini, piše Literary Hub. Naime, kako je nedavno objavila na svom Instagram profilu, istaknute austrijske književne organizacije Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ otkazale su njezinu najavljenu rezidenciju i javno čitanje njezinih knjiga.

“Draga Lana

Još jednom vam zahvaljujemo na vašem interesu za rezidenciju i čitanje u svibnju 2024. Kao i mnogi drugi, pomno smo pratili raspravu oko vaše odluke da napustite izdavačku kuću S. Fischer, te smo se uključili u intenzivne rasprave o tome tijekom proteklih nekoliko dana. Koliko god cijenili vaše knjige, u datim okolnostima, nažalost moramo povući naš poziv.

Vaš boravak u Literaturhaus NÖ i sudjelovanje na Književnom festivalu u Salzburgu neizbježno bi značilo pozicioniranje s naše strane koje ne želimo i koje je u suprotnosti s našom ulogom,” stoji u e-mailu koji je spisateljica podijelila na svojim mrežama, a koji potpisuju Josef Kirchner i Anna Weidenholzer.

Nije im ostala dužna

Spisateljica im nije ostala dužna, a svoj je odgovor također prenijela javno na Instagramu, optuživši organizatore Literaturfesta u Salzburgu i Literaturhaus NÖ da su se pridodali na “dugu i neslavnu listu kulturnih institucija koje otkazuju umjetnike koji odbijaju šutjeti kada svijet vrišti”.

„Draga Anna,

radi istine i transparentnosti, podsjećam da je interes za moj dolazak bio vaš, s obzirom da ste me pozvali. Vaša odluka da mi otkažete dolazak jasno je pozicioniranje s vaše strane. Neka također bude jasno da se radi o otkazivanju gostovanja i događaja koji smo prethodno dogovorili, isključivo na temelju moje odluke da napustim izdavača.

Moje je političko i ljudsko mišljenje da djecu ne treba klati i da bi njemačke kulturne institucije trebale bolje znati kada je u pitanju genocid. Znajte i da ste se sada dodali na dugu i neslavnu listu kulturnih institucija koje otkazuju umjetnicima koji odbijaju šutjeti kad svijet vrišti.

Književnost je ljubav

Ne znam šta vama znači književnost osim umrežavanja i stipendija. Za mene to prije svega znači nepokolebljivu ljubav prema čovjeku i svetosti ljudskog života. S obzirom na to da ste me pozvali na svoj festival, sigurno ste bili upoznati s mojim radom koji se usko bavi posljedicama rata na djecu. Možda su za vas književna djela odvojena od stvarnog života, ali opet vjerojatno nikada niste upoznali kako je to kada vas dotakne rat.

Hvala što ste me otkazali. Ne bih željela biti dio još jedne institucije koja ne samo da otkazuje umjetnike zbog njihovog aktivizma, već izgleda misli da su šutnja i cenzura pravi odgovor na genocid. Iako sam svjesna činjenice da su vas sredstva koja primate unutar sistema u kojem živite sigurno učinila da zaboravite što je zapravo umjetnost, ipak vas želim podsjetiti da (na sreću nesigurnih pisaca poput mene), vi niste književnost.

Vaš novac nije književnost. S. Fischer nije književnost. Njemačka nije književnost. A mi, književnici, pamtit ćemo,“ stoji u odgovoru Lane Bastašić.