Lara Croft ovaj tjedan stiže u naša kina; možda će vas zanimati par stvari o najpoznatijoj heroini kompjuterskih igara

Izvukli smo par stvari o igri, razvoju filmova i novom filmu

FOTO: Warner Bros.

Ovoga tjedna, u četvrtak, u naša kina stiže novi Tomb Raider, spin off film nastao po legendarnoj kompjuterskoj igri koja je startala prije gotovo 22 godine, i koja nas je upoznala s Larom Croft.

Na filmskom platnu proslavila ju je Angelina Jolie, prvim filmom Tomb Raiderom iz 2001. kada je bila idealan izbor za opaku heroinu, iako je film pokupio prilično loše kritike. Izdvojili smo nekoliko stvari o igri, razvoju filmova Tomb Raider i novom filmu koji stiže u kina.

U novom filmu Lara Croft traži svog tatu

U novom filmu koji je režirao Hollywoodu još nepoznati norveški redatelj Roar Uthaug, Lara Croft je u potrazi za svojim ocem (Dominic West), avanturistom koji je nestao na zabačenom otoku. Ondje je tragao za misterioznom grobnicom u kojoj je skrivena tajna za spas čovječanstva.

Lara Croft daje se u potragu za svoim ocem i nađe se na otoku na kojem je nestao gdje ju očekuje akcijska avantura.

Alicia Vikander zamijenila je Angelinu Jolie

Angelina Jolie reprizirala je ulogu popularne heroine iz kompjuterske igre u filmu Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, koji je, na nesreću fanova, od strane kritičara bio jednako loše ocijenjen kao i prvi film. No unatoč tome, Angelina je zadržala imidž filmske vizije Lare Croft, legendarne heroine iz igre, koja je svojevrsni ženski pandan Indiani Jonesu.

Sada stiže nova verzija Tomb Raidera, u kojoj će Angelinu Jolie u glavnoj ulozi Lare Croft zamijeniti oskarovka Alicia Vikander. Evidentno je da će morati napraviti odličan posao da zamijeni Jolie, a sudeći prema traileru na dobrom je putu.

Alicia Vikander ima težak zadatak u kojem mora zamijeniti Angelinu Jolie u ulozi najpoznatije akcijske heroine, ali sudeći po traileru, na pravom je putu.

Jaka glumačka ekipa u novom Tomb Raideru

Alicia je privukla pažnju javnosti svojom impresivnom ulogom u cijenjenom SF-u redatelja Alexa Garlanda Ex Machina, a u novom Tomb Raideru će joj se pridružiti hrpa poznatih faca poput Dominica Westa, Waltona Gogginsa, Nicka Frosta, Kristin Scott Thomas i Dereka Jacobija.

Novi Tomb Raider dolazi u naša kina 15. ožujka.

Najpoznatija akcijska heroina nastala prema igri

Lara Croft je najpoznatije ime što se tiče ženskih heroina koje su iz igre prešle na filmsko platno. Istina, filmska Lara Croft dobrim dijelom tu titulu može zahvaliti upravo Angelini Jolie i njezinom zvjezdanom statusu.

Doduše, imala je ozbiljnu konkurenciju u kategoriji najpopularnije filmske heroine koja je je doživjela transformaciju iz kompjuterske igre na filmsko platno. Primjerice, Milla Jovovich je već u šest filmova u Resident Evil sagi utjelovila još jedan glavni ženski lik također nastao prema kompjuterskoj igri. Ipak, Tomb Raider igra je bila popularnija od Resident Evila, a film je u Angelini Jolie imao ipak malo veću zvjezdu o Mille Jovovich.

 

Tomb Raider igra bila je revolucionarna u svoje vrijeme

Igra je osmišljena početkom devedestih kao rip-off Indiane Jonesa. Htjeli su napraviti igru koja će biti u stilu avantura Indiane Jonesa, ali da igrač može upravljati glavnim likom. Igru su koncipirali Toby Gard i Paul Howard Douglas, koji su u to vrijeme radili za britansku firmu specijaliziranu za izradu kompjuterskih igara Core Design.

Svojom idejom napravili su prekretnicu kompjuterskih igara. U to vrijeme je većina igara igrača postavljala u prvo lice, no Tomb Raider je bila prva trodimenzionalna igra koja je omogućila igraču da vidi svog lika iz izometrijske perspektive. Time su pokrenuli pravu revoluciju kompjuterskih igara; mnogi su, naime, kopirali njihov pristup.

Lara Croft proživjela je značajnu transformaciju

U originalnoj verziji, Lara Croft se zvala Lara Cruz, i osmišljena je kao bahata južnoamerikanka, sociopatkinja i profesionalna ubojica koja bez grižnje savijesti ubija svoje mete. No obzirom da je Lara zamišljena kao glavni lik video igre, njezini tvorci Toby Gard i Paul Howard Douglas malo su smanjili taj izvorni intenzitet.

Umjesto toga pretvorili su ju u junakinju serijala koja svoje vještine koristi za preživljavanje u nevjerojatnim avanturama, u kojima je većinom upravo ona ta koja se nađe u pogibeljnim situacijama. Promjena se pokazala kao pravi potez. Lara je time postala heroina koju su igrači zavoljeli, istovremeno i dostojna titule ženskog Indiane Jonesa prema kojem je nastala.

Lara Croft vlasnica je šest Guinnessovih rekorda

Lara Croft našla je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda čak šest puta. Time je kao glavni lik iz video igre u Guinnessovoj knjizi rekorda nadmašila najbliže konkurente s najviše Guinnessovih nagrada, Super Maria i Sonic the Hedgehoga. Lara Croft je u Guinnessovoj knjizi rekorda zauzela svoje mjesto kao najuspješnija junakinja video igre s najviše prodanih primjeraka igre.

Usto je osvojila Guinnessovu nagradu kao najprepoznatljiviji ženski lik iz video igre, te najdetaljnije razrađeni lik u video igri, obzirom da su je tvorci igre izradili od, u to vrijeme, rekordnih 32,816 renderiranih poligona. Osim toga u Guinnessovu knjigu je dodatno ušla kao gaming heroina koju je u filmskim izdanjima glumilo najviše glumica. Što se tiče filmskih izdanja, drži rekord kao filmski spin-off igre koji je zaradio najviše na kino blagajnama te kao najuspješniji film koji je nastao prema video igri, kako prenosi britanski Telegraph.

Hrpa glumica koje su glumile Laru Croft

Alison Carroll kao Lara Croft wikimedia.org

Već smo spomenuli da Lara Croft drži Guinnessov rekord po tome koliko ju je glumica dosad utjelovilo. Angelina Jolie je svakako najpoznatija u toj ulozi, a obzirom na novi film koji sljedeći tjedan dolazi u naša kina, Alicia Vikander je pod svjetlom medijskih reflektora, a kritičari jedva čekaju napisati tekstove o tome je li uspjela nadmašiti Angelinu.

No valja istaknuti i ostale glumice koje su dosad glumile poznatu akcijsku heroinu iz jedne od najpopularnijih igara posljednjih dva desetljeća, što na filmu, što u promotivnim akcijama za igru.

Među njima su Rhona Mitra, Nell McAndrew, Alison Carroll, Katie Price, Karima Adebibe, Lucy Clarkson, Jill de Jong, Lara Weller, Nathalie Cooke, Vanessa Demouy, Sofia Vegara, Ellen Roche, naravno Angelina Jolie, kako prenosi Pocket lint.