Lauryn Hill objavila je obradu pjesme Nine Simone i zvuči nevjerojatno moćno

Pjesma je izašla u sklopu albuma koji prati dokumentarac o pokojnoj pjevačici

NEW YORK, NY - NOVEMBER 29: Singer Lauryn Hill performs during The Wailers 30th Anniversary Performance at The Apollo Theater on November 29, 2014 in New York City.   Noam Galai/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Idućeg tjedna na Netflixu će se pojaviti “What Happened, Miss Simone?”, dokumentarac koji se bavi karijerom i životom neponovljive pjevačice Nine Simone. Film je režirala Oskarom nominirana redateljica Liz Garbus, a u njemu su prikazane brojne arhivske snimke. Naracija je kompilirana od izjava i ispovijesti same pjevačice, upotpunjenih pričama i iskustvima njezine kćeri i ljudi s kojima je surađivala tijekom svoje dugogodišnje karijere.

Uz ovaj dokumentarac ide i službeni soundtrack na kojem se nalaze brojne obrade jazz, blues i gospel klasika ove kultne pjevačice. Kompilacja nazvana “Nina Revisited: A Tribute to Nina Simone” izlazi 10. srpnja a na njoj će se, između ostalih, pojaviti i Mary J. Blige, Usher, Common, Alice Smith i Lauryn Hill. Potonja je snimila čak 3 pjesme za ovaj soundtrack, a jedna od njih odabrana je za prvi singl kojeg je Rolling Stone upravo premijerno objavio na Youtubeu. Riječ je o sjajnoj obradi pjesme “Feeling Good” iz 1965.

Trebala snimiti 2 pjesme a na kraju producirala cijeli soundtrack

Lauryn Hill je prvotno pristala snimiti 2 pjesme, no onda se toliko uživjela u cijelu priču da ih je snimila čak 6 i uz Roberta Glaspera je navedena kao izvršni producent cijele kompilacije. Jayson Jackson, producent dokumentarca, nekoć je bio dio menadžmenta Lauryn Hill. On se prvi put susreo s pokojnom pjevačicom 1999. dok je Lauryn bila na turneji a Nina ju je odlučila posjetiti u backstageu prije jednog koncerta.

“Bila je u kolicima i netko ju je uveo u prostoriju gdje je bila cijela ekipa. Nisam znao tko je ona i već sam krenuo reći osiguranju da je ljubazno isprate van, ali onda sam vidio da je Laurynina majka počela plakati. Pitao sam je što se događa, a ona mi je rekla kako je to Nina Simone i da je ona njen najveći junak. Tad nisam imao pojma da ću 13 godina kasnije zajedno s njenom kćeri raditi na ovom dokumentarcu”, izjavio je Jackson.

Dokumentarac “What Happened, Miss Simone?” premijerno je prikazan početkom ovog mjeseca u legendarnom kazalištu Apollo u New Yorku. Tada je Lauryn Hill zajedno s bendom koji je brojao impresivnih 19 članova otpjevala neke od njenih klasika poput “Ne Me Quitte Pas” i “Black is the Color of My True Love’s Hair”. “Glazba Nine Simone me oblikovala. Slušam je od djetinjstva i zato vjerujem da imam pravo pjevati njene pjesme. Ona je svojim pjesmama oblikovala jednu cijelu generaciju koja vjerojatno nije ni svjesna koliki utjecaj je Nina imala na njih”, izjavila je Lauryn.