Legendarna Patti Smith je upravo predstavila naslovnicu svojih memoara

Ova autorica iza sebe već ima hvaljenu i nagrađivanu knjigu "Just Kids"

Nastavak nagrađivane biografije “Just Kids” autorice Patti Smith pojaviti će se u prodaji ove jeseni. Naslova “M Train”, nova knjiga opisuje najvažnije lokacije (ili kako ih ona naziva stanice) u životu ove autorice. Većina tih lokacija su kafići.

Na naslovnici knjige nalazi se fotografija Patti Smith na kojoj ona sjedi za stolom u sad već zatvorenom Caffeu ‘Ino. Priča počinje u njezinom skrovištu u Greenwich Villageu u New Yorku. To je bilo mjesto na kojem je autorica promišljala o svijetu, kakav je bio prije i kakav je danas. Knjiga će sadržavati i niz crno bijelih portreta koje je sama fotografirala.

Njena izdavačka kuća Knopf knjigu opisuje kao “Putovanje kroz prozu u kojem se izmjenjuju san i java, prošlost i sadašnjost. Različiti krajolici i mjesta inspirirali su njeno pisanje: od Case Azul Fride Kahlo u Meksiku, upoznavanja društva istraživača Arktika u Berlinu, bungalova u New Yorku kojeg je kupila netom prije udara uragana Sandy, pa sve do grobova ljudi poput Jean Genet, Sylvie Plath, Arthura Rimbauda i Yukia Mishime. Smith u knjizi piše i o životu u Michiganu s njenim pokojnim mužem Fredom Smithom, gitaristom čiji je gubitak za nju bio nenadoknadiv”.

Smith_front_ Jkt

Nije živjela rock&roll stilom

Patti Smith je 2012., nakon uspjeha knjige “Just Kids”, izjavila kako želi da iduća knjiga bude više fokusirana na glazbu. “Dosegla sam ozbiljne godine, ali sam daleko od mirovine. Nisam živjela rock&roll stilom i nemam priče o seksu i drogi. Mislim da imam bolju priču; o tome kako sam kroz rock&roll proputovala svijet, surađivala s mojim pokojnim bratom i upoznala Freda. To je sve promijenilo moj život na brojne neočekivane načine”, rekla je tad.

Knjiga “Just Kids” dobitnica je američke nagrade za književnost i proglašena je jednim od najboljih rock memoara.

Patti Smith je kroz svoju dugogodišnju karijeru djelovala kao kantautorica, pjesnikinja i likovna umjetnica, koja je svojim prvim albumom “Horses” iz 1975., postala vrlo utjecajna u punk rock pokretu New Yorka. 2005. dobila je odlikovanje Ordre des Arts et des Lettres francuskog ministarstva kulture za umjetnost i pisanu riječ, dok je 2007. uvedena u Kuću slavnih rock&rolla.