Legendarni skladatelj Ennio Morricone osvojio je u nedjelju svog prvog Oscara

Pred par godina dobio je Oscara za životno djelo, ali pravog je čekao 87 godina

Composer Ennio Morricone poses with the Oscar for Best Original Score, "The Hateful Eight," in the press room during the 88th Oscars in Hollywood on February 28, 2016.     / AFP / Robyn BECK
FOTO: AFP

Ennio Morricone, legendarni talijanski skladatelj, osvojio je na ovogodišnjoj dodjeli Oscara svoj prvi zlatni kipić i to u dobi od 87 godina. Nagrađen je za glazbu koju je skladao za Tarantinov film Mrska osmorka.

“Ne postoji dobar soundtrack bez dobrog filma koji ga inspirira”, rekao je u svom govoru zahvale u nedjelju. “Zbog toga zahvaljujem Quentinu Tarantinu što me odabrao, ali zahvaljujem i producentu Harveyu Weinsteinu i cijeloj ekipi.”

Ovaj velikan filmske glazbe zahvalio se i svim svojim konkurentima; Carteru Burwellu za Carol, Johannu Johannssonu za Sicario, Thomasu Newmanu za Most špijuna i Johnu Williamsu za Ratove zvijezda: Sila se budi.

https://www.youtube.com/watch?v=c6O97j8TzcI

Nepravedno zapostavljeni skladatelj

Ova nagrada uslijedila je nakon dosta plodonosne sezone u kojoj je za istu glazbu već primio Zlatni globus i BAFTA-u. Zanimljivo je da je dio glazbe koju je koristio u Tarantinovom filmu skladao još 1982. za film Johna Carpentera.

Morricone je inače dosad za Oscara bio nominiran već pet puta, ali ga nikad nije osvojio. No, 2007. godine dodijeljen mu je Oscar za životno djelo pa bi se moglo reći da je zapravo ove godine osvojio svoj drugi zlatni kipić.

Šteta što je ova nagrada Morriconea stigla tek ovako kasno s obzirom na to da su njegovi legendarni soundtrackovi nastajali sredinom šezdesetih. No, zasigurno nije jedini kojega je ovaj Oscar usrećio budući da ga Tarantino već godinama ganja kako bi za neki od njegovih filmova napisao glazbu.