Leonardo DiCaprio i 'Povratnik' pokupili glavne nagrade na BAFTA-i

Nagradu je dobio i redatelj filma Alejandro Gonzalez Inarritu

US actor Leonardo DiCaprio (R) poses with the award for a leading actor and Mexican director Alejandro Gonzalez Inarritu (L) with his award for a director both for the film 'The Revenant'  which won the award for best film at the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Opera House in London on February 14, 2016. AFP / BEN STANSALL / AFP / BEN STANSALL
FOTO: AFP

“Povratnik”, drama preživljavanja i osvete, osvojio je glavne britanske filmske nagrade u nedjelju dobivši pet nagrada uključujući i nagradu za najbolji film, najboljeg glavnog glumca za Leonarda DiCaprija i nagradu za najboljeg redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua.

Film je isto tako dobio nagrade Britanske akademije filmskih i televizijskih umjetnosti (BAFTA) za fotografiju i zvuk na svečanosti u Londonu.

Traperov put osvete

Taj pogled u divlju Ameriku koracima legendarnog trapera Hugha Glassa, kojeg tumači DiCaprio, koji je i kandidat za 12 Oscara 28. veljače, pretekao je “Carol” Todda Haynesa, “Most špijuna” Stevena Spielberga, ” Spotlight” Toma McCarthyja i ” Okladu stoljeća” Adama McKaya.

U filmu, koji je već dobio nekoliko nagrada, DiCaprio glumi trapera Glassa kojega nakon što ga napadne medvjed ostave njegovi drugi članovi ekspedicije 1820-ih. On preživi u teškim zimskim uvjetima i krene na put osvete. “Ovo je nevjerojatno”, rekao je meksički redatelj Inarritu nakon dobivanja nagrade za najbolji film.

Favorit za Oscara

DiCaprio, koji slovi kao favorit 28. veljače za Oscara za najboljeg glumca, u Londonu je nadmašio Eddieja Redmaynea, Matta Damona, Michaela Fassbendera i Bryana Cranstona.

Nagradu za najbolju glavnu glumicu dobila je Brie Larson za ulogu mlade majke koju drže zatočenom zajedno s njezinim petogodišnjim sinom u filmu “Soba”.