Lopovi kod Kijeva maznuli komad zida na kojem je Banksy napravio mural. Uhvaćeni su

Sad su svi Banksyjevi murali u kijevskoj regiji pod policijskom zaštitom

This photograph taken on December 3, 2022 shows a mobile phone with Banksy's work on the screen in front of a cut off of the wall of a damaged building from where a group of people tried to steal this work of the famous British artist in the town of Gostomel, near Kyiv, amid the Russian invasion of Ukraine. - Ukraine has detained eight people over the theft from a wall in the Kyiv suburbs of a mural painted by elusive British street artist Banksy, the authorities said. "A group of people tried to steal a Banksy mural. They cut out the work from the wall of a house destroyed by the Russians," Kyiv governor Oleksiy Kuleba said in a post on Telegram. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinske vlasti uhitile su osam osoba zbog krađe murala koji je ulični umjetnik Banksy naslikao na zidu zgrade izvan Kijeva. Umjetničko djelo koje su lopovi izrezali i uklonili sa zida stambene zgrade, u dobrom je stanju i u rukama je vlasti, javlja Agencija France Presse.

Slika prikazuje ženu odjevenu u kućni ogrtač, s uvijačima u kosi dok nosi plinsku masku i u rukama drži aparat za gašenje požara. U prepoznatljivom Banksy stilu većina slike je crno-bijela, samo je aparat žarko crvene boje.

Banksy je naslikao ovaj mural u zgradi u Hostomelu, gradu sjeverozapadno od Kijeva koji je teško oštećen u ruskom granatiranju. Slika je nastala početkom ovog mjeseca, kažu ukrajinske vlasti.

Nije prvi put da su lobovi bacili oko na Banksyja

Prošloga mjeseca Banksy je potvrdio da je on autor sedam murala koji su se nedavno pojavili na ratom razorenim zgradama diljem Ukrajine. Mnogi od njih su na mjestima znatno oštećenima od invazije. Na jednome muralu dvoje djece koristi protutenkovskog ježa kao klackalicu. Drugi prikazuje mladića koji judo zahvatom baca čovjeka na pod. Čovjek nalikuje Putinu koji je nositelj crnog pojasa u judu.

“Ove su slike simbol naše borbe” kazao je guverner Kijeva Oleksiy Kuleba, govoreći o pokušaju krađe. “To je priča o potpori i solidarnosti cijelog civiliziranog svijeta s Ukrajinom.”

Ovo nije prvi puta da su lopovi bacili oko na Banksyjeva umjetnička djela. Skupina lopova je 2019. godine ukrala Banksyjevo djelo s vrata ulaza za hitne slučajeve pariškog kazališta Bataclan. Mural koji prikazuje tužnu djevojku umjetnik je naslikao u počast 90 ljudi ubijenih u terorističkom napadu na to mjesto 2015. godine. Čak 18 mjeseci kasnije vlasti su pronašle sliku u ruralnoj Italiji. Kuleba je napomenuo da su svi Banksyjevi murali u kijevskoj regiji pod policijskom zaštitom, prenosi CNN.