Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Vijesti

Vijesti Izgleda da nije neka sreća imati Banksyjev mural. Britanski par platio 250.000 dolara da im ga uklone s kuće

CIjeli zid kuće je uklonjen dizalicom nakon ojačanja

FOTO: Screenshot YouTube / The Sun

Činilo se kao ostvarenje sna, ali bračni par iz Velike Britanije proživio je pravu noćnu moru. Kako piše The Sun, na bočnoj strani njihove kuće u Suffolku, legendarni ulični umjetnik Banksy naslikao je galeba.

Otkako im je umjetnik 2021. godine ukrasio kuću, vlasnike, bračni par Coutts, muče vandali, pa im je jedna opcija bila plaćati zaštitare da noću čuvaju mural, što bi ih godišnje koštalo gotovo 50.000 dolara. U suprotnom, morali bi ukloniti mural, a to je ozbiljan trošak, piše ArtNews.

U intervjuu za Times, gospodin Coutts je rekao da im je u početku bilo nevjerojatno imati takvu sliku ali sada im je stresno. “Nisam siguran da Banksy shvaća neželjene posljedice vlasnika kuća. Da možemo vratiti sat unatrag, to bismo učinili”, kazao je.

Na koncu su ga uklonili

Huligani koji pokušavaju prebojati mural, lopovi otkidaju oslikane dijelove kako bi ih prodavali na Facebooku, pukotine u zidu štete slici, a to su tek neke od nevolja s kojima se bračni par nosi.

Mural je težak 22 tone i jedini izlaz je bilo uklanjanje, što je golem zahvat. Prošloga mjeseca ojačali su ga s 12 slojeva smole, stakloplastike i pet tona čelika da bi ga pomoću ogromne dizalice na koncu odnijeli. Bračni par se nada da će mural moći prodati kako bi nadoknadili trošak od 250.000 dolara.

Još jedan Banksyjev mural, koji prikazuje mladu djevojku koja koristi gumu bicikla kao hula-hop, uklonjen je sa zida od opeke u Nottinghamu u Engleskoj i prodan za šesteroznamenkasti iznos galeriji Brandler iz Brentwooda u Engleskoj, doznaje ArtNews.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više