Mađarski posteri za Star Warse su bili potpuno sumanuti i genijalni

Nismo sigurni što se događalo s inače uglednim slikarom Tibora Helényia

FOTO: Tibor Helényi

Kao što sam spomenuo danas ujutro, nastavljamo slavlje ‘May the fourth’, internacionalnog Star Wars dana. I naše slavlje se nastavlja, ovaj put s nečim potpuno drugačijim. Nečim starim i dosad poprilično nepoznatim.

Razlike između originalne trilogije i Epizoda I-III je puno. Puno previše da bi ih sada pobrojavali tu. Ali ima jedan ključni aspekt o kojem je George Lucas razmišljao dok su se stvarali ovi filmovi. Orginalna trilogija, naime, je nastala za vrijeme Hladnog rata. U to vrijeme Lucas nije razmišljao o svojoj publici. Odnosno, razmišljao je o svojoj američkoj publici, jer dalje od Amerike nije ni znao kada ili koliko će biti prikazivani.

Epizode I, II i III su nešto sasvim drugačije. Kada je stvarao njih pred sobom je imao globalnu publiku. Obraćao se čovječanstvu, a čak je i u nekoliko intervjua naglašavao da mu je želja promijeniti globalnu svijest. To mu baš nije pošlo za rukom. Ali zahvaljujući Hladnom ratu, mi smo dobili neke potpuno fenomenalne postere koji su nastali u Mađarskoj.

Luđački gušteri i samo malo drugačiji Darth Vader

‘Star Wars: A New Hope’ je u Americi izašao 1977., ‘Empire Strikes Back’ 1980., a ‘Return of the Jedi’ 1983. Hladni rat nije bio ni blizu gotov, a da bi se ti filmovi prikazali u Mađarskoj, moralo je proći više od dvije godine. Svejedno, mađarski kinematografi su bili spremni za taj spektakl Star Warsa, pa su ih odlučili promovirati do maksimuma. Zaposlili su Tibora Helényia, uglednog slikara, da za filmove napravi originalne postere.

I koliko su samo bili originalni možete vidjeti na ovim fotografijama. Je li Helényi vidio film prije nego što je naslikao postere? Je li uopće znao o čemu se radi ili se samo bazirao na kratkim opisima i eventualno posterima iz Amerike. Jer ovdje ima nekih potpuno bizarnih stvari. Kao, recimo, neki čudnovati gušteri koji se pojavljuju svuda. Ali ih nema u filmovima. Ili, činjenica da je Darth Vader na svakom posteru, a ne pojavljuje se niti jedan od drugih ključnih likova. Čudno. Ali genijalno.

5486758207_7dea8c62b6_o
Mađarski poster za ‘Star Wars: A New Hope’ Tibor Helényi
Mađarski poster za 'Return of the Jedi'
Mađarski poster za ‘Return of the Jedi’ Tibor Helényi
Mađarski poster za 'Empire Strikes Back'
Mađarski poster za ‘Empire Strikes Back’ Tibor Helényi

Helényi nije jedini umjetnik koji je radio Star Wars postere. Radio ih je i András Felvidéki, ali taj je čudan na sasvim drugačiji način.

Poster koji je ilustrirao András Felvidéki
Poster koji je ilustrirao András Felvidéki András Felvidéki