'Mali i Levijatan': Izašla nova knjiga Svena Popovića, punokrvnim fantasyjem odmiče se od svega što je do sada napisao

Riječ je o maštovitom i bajkovitom djelu koje će privući iskusne čitatelje, ali i one koji tek uranjaju u svijet knjiga

10.07.2018., Zagreb - Knjizevnik Sven Popovic. "n"nPhoto: Sandra Simunovic/PIXSELL
FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Domaći pisac mlađe generacije Sven Popović objavio je novi roman naslovljen s “Mali i Levijatan” u izdanju Mozaika knjiga.

Riječ je o maštovitom i bajkovitom djelu koje će privući podjednako iskusne čitatelje, ali i one koji tek uranjaju u čarobni svijet knjige, stoji u najavi u kojoj se dodaje i kako je “Mali i Levijatan” prvi naslov u novopokrenutoj biblioteci Bura Mozaika knjiga, koja će pod uredničkom palicom Andrije Škare predstavljati najbolje domaće autorice i autore; kako one etablirane i svima poznate, tako i nove glasove domaće književnosti.

“Roman predstavlja pisca u novom ruhu, autora koji bez straha kroči bajkovitim predjelima vlastite mašte i osvaja duhovitošću, dinamikom i dovitljivošću. Roman je ovo koji će oduševiti mlađu publiku, ali i zreliji će čitatelji u njemu itekako uživati, jer kroz metafore fino utkane u tekst progovara o velikim i važnim pitanjima današnjice”.

Punokrvni fantasy

Za razliku od prethodne dvije knjige u kojima se bavio urbanim pejzažima i tematizirao sazrijevanje i odrastanje mladih ljudi čije živote umnogome određuje pop kultura, sada je napisao punokrvni fantasy, kažu iz Mozaika knjiga.

Fabula romana sadrži priču o mladiću kojem se toliko žuri odrasti da će u toj žurbi napraviti i poneki nepromišljen korak. Jedan od takvih poteza odvest će ga ravno do Strijele i Igle, pustolova čije su dogodovštine katkad opasne, ponekad ludo uzbudljive, nekad vesele i razuzdane, piše nakladnik.

“Kada se zajedno otisnu na putovanje koje ih vodi između Paprenog pristaništa i Galebovog grotla, počet će njihova nevjerojatna avantura, napominje nakladnik i dodaje kako će nošen valovima i vjetrom, brod Grimizna coprnica biti njihovo sigurno mjesto na kojemu će se voljeti i prepirati. Kada doplove do otočića na kojemu se održava slavni Festival tkanja pred njima će se otpetljati klupka brojnih priča”.

Pisac, prevoditelj, kritičar

Sven Popović rođen je 1989. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost te engleski jezik i književnost i amerikanistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Piše glazbene i književne kritike za različite časopise i portale. Osim pisanjem bavi se i prevođenjem.

Književni prvijenac “Nebo u kaljuži” (Meandarmedia) objavljuje 2015. Roman “Uvjerljivo drugi” (Fraktura) izlazi 2018. Jedan je od osnivača TKO ČITA?, programa namijenjenog afirmaciji mladih autora te je jedan od urednika zbornika TKO ČITA? za sezone 2015./16. i 2016./17.

Kratke priče uvrštene su mu u nekoliko zbornika i antologija, a među ostalim i u Best European Fiction 2017 (Dalkey Archive Press). Radovi su mu prevedeni na engleski, njemački, poljski, katalonski, makedonski i rumunjski. Godine 2023. u američkoj izdavačkoj kući Dalkey Archive Press objavljen je prijevod romana “Nebo u kaljuži” pod naslovom Last Night.