Nebo u kaljuži: Hoće li ovo postati nova kultna knjiga hrvatske Generacije Y?

Mladi pisac Sven Popović svojim literarnim prvijencem pogađa zeitgeist

Sven Popović, zagrebački pisac najmlađe generacije, ovih je dana u izdanju kuće Meandar Media objavio svoj književni prvijenac “Nebo u kaljuži”, zbirku kratkih priča koje su nekoliko godina kolale po lokalnim časopisima za kulturu i literaturu (Quorum, Zarez i drugi) i izazivale znatnu pozornost.

Rođen 1989., Popović je diplomirao komparativnu književnost te engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a pored proze redovito piše književne i glazbene kritike za magazin HiFi Media, glazbeni portal Kultivator i Moderna vremena. Kratke priče su mu uvrštene u Bez vrata, bez kucanja, antologiju mladih hrvatskih prozaika, a s pričom “Dio o Alisi – Triptih koji to nije”, ušao je u širi izbor nagrade Sedmica & Kritična masa.

Dvadeset priča s fenomenalnim soundtrackom

Priče iz “Neba u kaljuži” su o mladim ljudima koji ne znaju što žele, no znaju što ne žele. One se bave ljubavlju, odrastanjem i suočavanjem s prvim većim odgovornostima. Dvadesetak priča čiji soundtrack čini glazba od Iggyja Popa, Clasha i Ramonesa, do Modest Mousea, Libertinesa i Strokesa. Dvadesetak priča koje neće promijeniti ničiji život osim života glavnih likova, adolescenta Eliasa i njegovih prijatelja.

Oni su opsjednuti glazbom i pop-kulturom općenito. Dane provode jedni kod drugih u stanovima gdje preslušavaju vinilke i raspravljaju o rock’n’rollu, književnosti i djevojkama. Činjenica da preslušavaju vinil ukazuje na odmak od trenutačne situacije u svijetu muzike i od svijeta općenito.

Sven Popović: Nebo u kaljuži

Oni nisu nostalgični za vremenima koja nisu doživjeli, štoviše, duboko preziru priče o zlatnim osamdesetima, no nisu ni posve kod kuće u 21. stoljeću. Nalaze se u nekoj vrsti limba, analogni momci u digitalnom svijetu, generacija u tranziciji. Dovoljno su pametni da ne sudjeluju, no previše rezignirani i prelijeni da bi nešto napravili. Je li to autentična slika hrvatske Generacije Y, mladih rođenih u osamdesetima i devedesetima? Odgovor na to pitanje Sven Popović pišući traži u svijetu oko sebe.

Generacija Y

U kultnom zagrebačkom klubu Spunk, jednom od amblematskih mjesta Popovićeve generacije, 1. travnja održala se službena promocija Neba u kaljuži, na kojoj su pored pisca sudjelovali i Andrija Škare, kolega književnik, novinar i kritičar, kao i Branko Čegec, poznati pjesnik i glavni urednik u kući Meandar Media. Pod nesigurnim okriljem noći uslijedio je i koncert vokalno-instrumentalnog sastava Baden-Baden, jedne od najbolje čuvanih tajni zagrebačkog glazbenog undergrounda, koja već par godina neprekidnim koncentriranjem i razularenim electro-industrial nastupima krči svoj put po klubovima i kafanama diljem regije. Luđaštvo!

Baden-Baden na ljetovanju