Marin Kuzmić napisao je važan esej o Splitu 1920-ih, a pročitati ga možete za par sati na Telegramu

Splitski urednik, publicist i profesor za Telegram piše književni osvrt

Obavjestajna fotografija američke flote u  splitskoj luci

Splitski urednik, publicist i profesor Marin Kuzmić, Telegramov redovni suranik, za nas je napisao važan esej o razvoju Splita u 1920-ima, kroz osvrt na nedavno objavljenu knjigu što se bavi tim razdobljem, a s naglaskom na utjecaj američke mornarice na razvoj grada.

“U knjižarskom izlogu u prizemlju barokne palače Milesi na Voćnom trgu”, piše Kuzmić u uvodu svog eseja, “pojavio se prošlih dana opsežni libar Pax americana na Jadranu i Balkanu dr. Vjekoslava Perice, hrvatskog povjesničara s američkom putovnicom i redovnog profesora povijesti na Riječkom sveučilištu koji se u svom većem dijelu odnosi na Split i Splićane i priziva snažna identitetska previranja nakon Prvog svjetskog rata, kada je grad i dobio svoj poznati imidž koji je sada uglavnom izgubio”.

Dugogodišnja karijera u novinama i politici

Esej Marina Kuzmića potražite na Telegramu kroz nekoliko sati. Marin Kuzmić bio je dugogodišnji glavni urednik Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije, po struci profesor komparativne književnosti i filozofije. Radio je kao novinar, novinski i televizijski urednik. Glavni urednik Studentskog lista (1964.-1966.), urednik na TV Zagreb (1968.- 1972.), glavni urednik Slobodne Dalmacije i Nedjeljne Dalmacije (1973.-1978.), dointendant HNK u Splitu (1990–1991.), redaktor u Slobodnoj Dalmaciji (1991.-1995.) i zamjenik glavnog urednika splitskog tjednika i dnevnika Dan (1996-1997.).

Radio je i stručno-političke poslove, više je godina bio član splitskog Izvršnog vijeća (Poglavarstva) i Izvršnog vijeća Gradske zajednice općina Split-Solin-Kaštela (1985.-1990.). Surađivao i bio članom uredništva u časopisima za društvena i kulturna pitanja (Razlog, Pogledi), a bio je predsjednik Festivalskog vijeća Splitskog ljeta (1980.-1985.). Od 1995. godine je u mirovini i živi u Splitu.