Marina Abramović tvrdi da je jako tužna što je surađivala s Jay Z-jem. Kaže da ju je brutalno iskoristio

Umjetnica tvrdi da je to njen zadnji pokušaj komercijalizacije i da sada odustaje

Serbian-born performance artist Marina Abramovic gestures during an interview with AFP in Sao Paulo, Brazil on April 8, 2015. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
FOTO: AFP

Marina Abramović, superzvijezda performansa, oglasila se vezano uz svoju suradnju s Jay Z-jem. Izjavila je da se osjećala izrazito iskorišteno nakon što je Jay snimio spot za vrijeme izvođenja njezina poznatog performansa iz 2013. u MoMA-i “The Atrist Is Present”.

Izjavila je da je nije nimalo iznenadilo kad joj je poznati reper prišao s idejom da ostvare neki oblik umjetničke suradnje, ali je naglasila kako je nakon svega osjećala da je ta suradnja bila od koristi isključivo njemu. Iako je na početku pristala na suradnju zbog toga što je smatrala da njezin rad treba takvu vrstu komercijalizacije, na kraju je zažalila što se odlučila na suradnju.

“Potpuno me iskoristio, a to nije bilo fer. Moja suradnja s njim bila je potpuno drugačija od one s Lady Gagom. Ona je za mene napravila sjajan posao već samim time što ima više od 45 milijuna sljedbenika. Ona je tu djecu uvukla u moj krug publike”, rekla je srpska performerica.

Smrt performansa

Nakon što je video objavljen dio kritike ga je oštro napao. O tome se tad pisalo kao o danu u kojem je umjetnost performansa umrla. Drugi je dio kritike to prihvatio ipak malo bolje pa su njezin umjetnički čin pravdali upozoravajući na povijest sličnih suradnji.

Marina Abramović izjavila je i da se ne kaje zbog te suradnje, ali je nadodala da ju je njezina odluka natjerala da drugi put bolje razmisli o sličnim projektima. “Bila je to jednosmjerna transakcija. Nikad si to više neću dopustiti. Nikad”, konstatirala je umjetnica.

“Bila sam stvarno naivna kad je u pitanju bio taj cijeli svijet. To je za mene bilo nešto potpuno novo i stvarno nisam imala pojma da će se dogoditi ovo što se dogodilo. To je toliko okrutno da je nevjerojatno. Sigurno ću se u budućnosti držati dalje od svega toga”, zaključila je Abramović.