Čini se da se Marina Abramović malo zabunila kada je napala Jay Z-ja. Saznala je da joj je donirao novac pa se ispričala

Poznata umjetnica tvrdila je da ju je reper iskoristio, ali joj je sada žao

Serbian-born performance artist Marina Abramovic gestures during an interview with AFP in Sao Paulo, Brazil on April 8, 2015. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
FOTO: AFP

Jučer smo pisali o tome kako je Marina Abramović optužila repera Jay-Z-ja da je bezočno iskoristio njezin umjetnički rad za promociju vlastitog rada i da ona od toga ni na koji način nije profitirala. Ova je priča upravo dobila svoj epilog.

Danas je Institut Marina Abramović objavio izjavu u kojoj se ispričava i Marini i Jayu jer srpsku umjetnicu nije pravodobno (dakle, u dvije godine) obavijestio o pozamašnoj donaciji koju je poznati reper dao institutu koji nosi ime velike performerice.

Institut Marina Abramović institucija je u nastajanju čija je primarna svrha stvoriti referentni centar za performans u njujorškom gradu Hudsonu. Cijela je ova trzavica nastala zbog toga što je Abramović 2013. godine ponovno izvela performans “The Arstist is Present” za potrebe snimanja spota za pjesmu “Picasso Baby” uz uvjet da će Jay-Z uplatiti nepoznat iznos na račun Instituta koji bi trebao biti posvećen studiju upravo one vrste performansa koju je Abramović proslavila.

Mali propust, veliki skandal

Jučer je jedan trgovac nekretninama, koji je ujedno bio i producent kontroverznog spota Jay Z-ja, izjavio kako je reper ispunio obećanje koje je dao Marini Abramović. Tu je informaciju potvrdila i poznata njujorška galeristica Jeanne Greenberg Rohatyn, koja navodno posjeduje kopiju uplatnice s točnim iznosom donacije i taj iznos nije zanemariv. Institut je dosad uspio prikupiti oko 600.000 dolara.

Dok čekamo daljnji razvoj ove čudnovate priče o jednoj propaloj umjetničkoj suradnji, donosimo vam cijeli tekst isprike Instituta Marina Abramović:

“Marina Abramović nikad nije bila obaviještena o donaciji Shawna Jay Z Cartera koju je uplatio prije dvije godine. Iskreno se ispričavamo i Marini Abramović i Shawnu Carteru zbog ovog propusta, a u međuvremenu smo poduzeli sve nužne korake potrebne kako bismo ispravili svoju pogrešku.”