Marvel je najavio da pokreću potpuno novi stripovski univerzum, novi Hulk još nije ni izašao i već je skandalozan

U luđačkom potezu, Marvel je odlučio da 60 poznatih likova kreće od nule

U svijetu stripa nije čudno odustati od nekog stripa. Puno puta su umirali vrlo bitni likovi – Superman, Batman, Spider-Man… Svi su u jednom trenutku umrli. Urednici i pisci uvijek imaju sjajna objašnjenja za to. Dovedu nekog drugog lika da ga zamjeni, odvajaju se u paralelne univerzume i vode tu priču dalje, dok je u drugim epizodama Spider-Man itekako živ.

Marvel je poznat po takvim potezima. Redovito znaju organizirati neki veliki event u svim svojim univerzumima i svim svojim stripovima. Način na koji to rade i efekt koji dobiju je potpuno genijalan. Oni, naime, sve likove stave u istu radnju i onda nakon toga procijene koje im se stripove isplati ili ne izdavati.

Trenutno u Marvelu traje event ‘Secret Wars’. Piše ga Jonathan Hickman, a crta ga naš Esad Ribić, što je možda jedan od najvećih uspjeha domaćih stripaša. Ali, nakon što završi Secret Wars, čekaju nas neke velike promjene u Marvel svijetu. Kako kaže glavni urednik Marvela Axel Alonso, nakon Secret Warsa pokreću cijeli novi univerzum, a 60 naslova će se resetirati i krenuti od prvog broja. ‘Mislim da će ovo biti raznolika, uzbudljiva i, najviše od svega, pristupačna ulazna točka za Marvel svijet’, rekao je Alonso za Speakeasy. ‘Bit će nešto za svakoga’.

Stripovi kao televizijske serije

Jedna od bitnih promjena je pomicanje prema sezonalnosti stripova. Počet će izbacivati strip serijale kao što televizija izbacije serije u sezonama. To bi, smatraju, stripove trebalo učiniti pristupačnijima širem krugu ljudi. Osim te formalne promjene, planiraju uvesti i neke velike promjene u likove.

‘U jesen, u Marvel svijetu će se pojaviti potpuno novi Hulk’, rekao je Alonso u intervjuu. ‘Bit će to Hulk kakvog još nismo vidjeli, jako je uzbudljiv, ali i kontroverzan. Svi će pričati o njemu. Osim njega, pojavljuje se i novi Spider-Man, i potpuno novi Wolverine. Pa vi sad spekulirajte što se sve može izdešavati.’

Ovo je poprilično turbulentno vrijeme u svijetu stripa, pa nije čudno da se i Marvel odlučio za kapitalne promjene sada. DV Comics je završio sa svojim Convergence eventom i sada su u procesu stvaranja novih likova i priča pod imenom DC You. I Marvel prolazi kroz neke velike promjene.

Potpuno drugačiji svijet

Jane Foster je postala prvi ženski Thor, Sam Wilson je crnac i uspio je postati Captain America, Ms. Marvel je muslimanska tinejdžerka, a upravo su osnovani i ženski Avengersi, A-Force. ‘Današnji svijet nije svijet 60-ih’, objašnajva Alonso. ‘Danas živimo u svijetu u kojem Peter Parkper može biti 16-godišnja muslimanka i gdje nitko neće čudno gledati crnca koji obuče crven-bijlo-plavu uniformu.’

Svi ti veliki pomaci ne mogu proći bez kritičara. Tvrde da je Marvel postao pre liberalan, da pokušava biti previše politički korektan. Ali Alonso odmahuje rukom i tvrdi da niti jedan potez nije donesen samo zato da bi se udovoljilo političkoj korektnosti. Sve je vođeno pričom. A ni publici očito ne smetaju takvi potezi. Novi stripovi s ženskim glavnim likovima redovito prodaju preko sto tisuća primjeraka, što su dosta ozbiljne projke. Na primjer, prvi broj Ms. Marvel je doživio sedam izdanja i postao najprodavaniji Marvelov digitalni strip prošle godine, Spider-Gwen broj 1 prodana je u 250 tisuća primjeraka, a Thor 1 za sada u preko 200 tisuća.

Kako će proći ova velika Marvelova kocka, da sada uvode još jedan univerzumi i kreću nanovo sa 60 likova, treba vidjeti. Ali kako im ide, čini se da neće imati problema.