Matanićev 'Zvizdan' ušao u službeni program film festivala u Cannesu

Ovo je drugi put da će se film hrvatskog redatelja prikazati u Cannesu

FOTO: HAVC

Na tiskovnoj konferenciji koja je upravo u tijeku objavljeno je da je novi film redatelja Dalibora Matanića, “Zvizdan”, ušao u Un Certain Regard program međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, čija predsjednica žirija je Isabella Rossellini. Riječ je o programu koji donosi originalne i drugačije filmove s ciljem otkrivanja novih talenata.

Film je snimljen tijekom listopada i studenog prošle godine na lokacijama u okolici Knina – Peručkom jezeru, Erveniku, Đevrskama, Golubiću i Kistanjama. Priča “Zvizdana” je smještena u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem. U njemu pratimo tri ljubavne priče od kojih je svaka zapravo priča o zabranjenoj ljubavi.

Dalibor Matanić, koji je i scenarist filma, glavne je uloge povjerio Tihani Lazović i Goranu Markoviću. Direktor fotografije je Marko Brdar, a montažu je odradio Tomislav Pavlic. Film je nastao u koprodukciji zagrebačke Kinorame i slovenske filmske kuće Gustav film, u suradnji sa SEE Film Pro iz Srbije.

Ovo je više od samo ljubavnog filma

“Iako to jest ljubavni film i tako ga nazivamo, on postavlja pitanje mogu li se oni s ljubavnim principom izdignuti naspram onoga što u ovoj regiji ukopano. To je moj osobni stav prema ovim krajevima, ovo će uvijek biti močvara s netrpeljivošću i mržnjom zbog povijesnih i religijskih razloga”, izjavio je Matanić danas na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, kao autora ga dugo intrigira tema sveprisutne međunacionalne mržnje na ovim prostorima i oduvijek je želio napraviti film koji će biti vrsta filmskog ogledala, “koje bi nas suočilo s momentima gdje smo pustili da ne djelujemo kao ljudi i ne funkcioniramo po najplemenitijim porivima, već da krenemo nekim mračnim, uvjetovanim stazama ljudskog ponašanja koje u kratkotrajnoj euforiji mogu izazvati toliko nesreće drugim ljudskim bićima”.

Biti dio festivala u Cannesu je vrhunac profesionalne karijere

Producentica filma Ankica Jurić Tilić iz zagrebačke Kinorame ustvrdila je kako je za one koji rade u europskoj sredini taj francuski festival najviše što se može dogoditi u profesionalnom životu”, a još joj je nevjerojatnije da je “Zvizdan” uvršten s obzirom da se u Europi svake godine proizvede nekoliko tisuća filmova koji ciljaju upravo na Cannes.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar ocijenio je da “Zvizdan” ponajprije danas treba hrvatskoj publici. “To nije neki od onih filmova koji tematiziraju velike teme da bi se svidjeli žiriju u Cannesu i Berlinu, to je naš film i silno sam ponosan jer nam je trebao”, naglasio je. Hribar smatra da se Cannes nije dogodio slučajno jer “kada promatrate priču hrvatskih djela na festivalima u zadnjih godinu dana, vidite da je to stepenište koje ide prema gore i da smo mi, ovakvi kakvi jesmo, postali zanimljivi svijetu, dobili mjesto građanstva i to ne kao statisti.

Višestruko nagrađivani redatelj

Matanić već iza sebe ima više međunarodno nagrađivanih dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova kao što su “Blagajnica hoće ići na more”, “Fine mrtve djevojke”, “Sto minuta Slave”, “Volim te”, “Kino Lika”, “Tulum”, “Majka asfalta”, “Mezanin” i “Ćaća”. 2002. godine je s kratkim filmom “Suša” već bio u Cannesu, kad je taj film prikazan u programu Director’s Fortnight.