Među starim stvarima pisca Anthonya Burgessa, netko je pronašao nastavak kultnog romana Paklena naranča

Novoootkriveni rukopis na 200 strana nazvan je Clockwork Condition

Clockwork orange
FOTO: Screenshot/Youtube

U arhivi osobnih predmeta pisca Anthonya Burgessa pronađen je dosad nepoznat rukopis koji bi trebao biti nastavak njegovog kultnog djela Paklena naranča (Clockwork Orange), prenosi BBC. Otkriće je objavila Međunarodna zaklada Anthonya Burgessa, u čijem su vlasništvu bili svi osobni predmeti ovog pisca koji je preminuo 1993. godine.

Distopijski crnohumorni kriminalistički roman Clockwork Orange, objavljen 1962. godine, jedno je od kultnih djela suvremene literature. U 1971. dobio je i svoju filmsku adaptaciju, u režiji Stanleyja Kubricka. Filmska adaptacija je ostvarila ogroman uspjeh kod publike i kritike, a nominirana je i za Oscar, za najbolji film. Ipak, prikazivanje filma je u nekim dijelovima svijeta zabranjivano zbog sumnje da potiče imitiranje nasilja i zločina prikazanih na filmu.

Novootkriveni rukopis

U novootkrivenom rukopisu, nazvanom „Clockwork Condition“, Burgess na 200 stranica promišlja egzistencijalna pitanja i razvija motive iz prve knjige, a dotiče se i kontroverzi koje je u javnosti izazvao roman i film. „Ovo nevjerojatno otkriće baca novo svjetlo na Burgessa, Kubricka i kontroverzu koja okružuje tu zloglasnu priču. Objašnjava njegovo viđenje zločina, kazne i loših utjecaja vizualne kulture“, rekao je Andrew Biswell, direktor spomenute zaklade i profesor engleske književnosti na sveučilištu Manchester Metropolitan.

Od spomenutog rukopisa pisac je u jednom trenutku odustao, shvativši “da nije filozof, već književnike”. Inače, u 1974. godini objavio i autobiografiju Clockwork Testament, u kojem se dotaknuo nekih od spomenutih tema. Inače je svoja djela opisivao kao filozofska promišljanja kroz koja je htio iskazati svoju zabrinutost zbog utjecaja tehnologije i medija na čovjeka.