Na aukciji otkupljena rijetka pisma Friedricha Schillera, riječ je o jednoj od važnijih književnih korespondencija tog doba

Pisma datiraju između srpnja 1787. i kolovoza 1797., kada je Schiller intenzivno komunicirao s piscem i odvjetnikom Christianom Gottfriedom Körnerom

26 December 2023, Thuringia, Weimar: The Goethe-Schiller monument in front of the Deutsches Nationaltheater (DNT) in Weimar's city center is framed by a glowing string of lights. The bronze double statue of the two poets Johann Wolfgang von Goethe and Friedrich Schiller (designed by sculptor Ernst Rietschel) stands on Theaterplatz until 7 January 2024 at the edge of an ice rink for ice skating. Photo: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
FOTO: Soeren Stache/dpa (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Arhiv Goethea i Schillera u istočnonjemačkom gradu Weimaru došao je u posjed nekoliko rijetkih originalnih pisama velikog njemačkog pisca i pjesnika Friedricha Schillera s kraja 18. stoljeća.

Dopisivanje se vodi između Schillera – velikana njemačke književnosti koji je pisao poeziju, drame i djela iz povijesti i filozofije – i njegovog prijatelja Christiana Gottfrieda Körnera, kolege pisca i odvjetnika.

Pisma datiraju između srpnja 1787. i kolovoza 1797. i znanstvenici ih smatraju jednom od najvažnijih književnih korespondencija tog razdoblja.

Mnoga pisma su izgubljena

Dokumente je na aukciji u Berlinu kupila Zaklada klasike Weimar, koja vodi arhiv i upravlja drugim povijesnim mjestima u Weimaru.

Zaklada je kupnju opisala kao “sreću”. Rečeno je da će pisma biti digitalizirana i zaštićena u arhivi.

Vjeruje se da je nekoliko izvornih pisama između njih dvojice preživjelo, budući da su mnoga izgubljena ili uništena tijekom meteža Napoleonskih ratova koji su u to vrijeme bjesnili.