Na dražbi u Zagrebu prodano umjetnina za 200 tisuća eura. Meštrovićev Kapitel postigao je najvišu cijenu za neko njegovo djelo u Hrvatskoj

Dražba je u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade okupila oko 150 posjetitelja, a ponuđeno je 75 lotova klasične i moderne hrvatske likovne umjetnosti

FOTO: Šimun Bućan

Na Proljetnoj dražbi Umjetničke galerije Artmark sinoć u zagrebačkom hotelu Esplanade, Kapitel Ivana Meštrovića prodan je za rekordne 32 tisuće eura, što je najviša dosad zabilježena transakcija za djelo našeg poznatog kipara unutar Hrvatske.

Na dražbi, koja je trajala otprilike 2,5 sata a okupila je u Smaragdnoj dvorani oko 150 posjetitelja, od kojih je bilo 85 licitacijskih palica i ukupno 30 dobitnika, ponuđeno je 75 lotova klasične i moderne hrvatske likovne umjetnosti. Ostvarena je ukupna prodaja u visini oko 200 tisuća eura, uz 55 posto prodanih lotova.

Šimun Bućan

Vrhunac večeri bila je upravo prodaja Meštrovićeva Kapitela, koji je s ostvarenom dražbovnom cijenom od 32 tisuće eura premašio procijenjenu vrijednost od 25 tisuća eura.

Emanuel Vidović, Ribarske kuće u Veneciji Šimun Bućan

Borba za Murtića

Druga značajna prodaja bila je rekordna prodaja remek-djela Emanuela Vidovića “Ribarske kuće u Veneciji”, naslikanog prije više od 120 godina, također uz ostvarenu cijenu od 32 tisuće eura. Ostale značajne transakcije uključuju poslijeratnog majstora Franu Šimunovića, s tri prodana djela za ukupan iznos od 16 tisuća eura, a najznačajniju prodaju je postigao lot 43., “Rasuto stijenje”, prodan za šest tisuća eura.

Albert Kinert, Parka Šimun Bućan

Najduža licitacijska bitka večeri držala je pažnju čak petero kolekcionara, koji su se borili za “Horizont (Dubrovnik)” Ede Murtića. Konačna cijena “Horizonta” iznosila je 4,5 tisuća eura, nakon 18 licitacijskih koraka. Albert Kinert s djelom “Parka” također je bio u središtu pažnje kolekcionara, a dodijeljen je za 6,5 tisuća eura, što je tri puta više od početne cijene.

Najviša zabilježena javna transakcija dražbe bila je sedam tisuća eura, i to za djelo “Zeleno I” Borisa Bućana.

Boris Bućan, Zeleno Šimun Bućan