Na aukciju ide scenarij filma Ubiti pticu rugalicu, pripadao je čuvenom Gregoryju Pecku

Scenarij je dio od 250 predmeta koji su nekoć pripadali Pecku i njegovoj supruzi Veronique

US actor Gregory Peck waves to wellwishers 07 April 1950 at a Paris' railway station upon his arrival to Paris as his wife watches. Vetaran US film star Peck has died at the age of 87 in his Los Angeles home 12 June 2003. AFP PHOTO INTERCONTINENTALE (Photo by INTERCONTINENTALE / AFP)
FOTO: AFP

Desetljećima je pokojni Gregory Peck osvajao publiku portretiranjem Atticusa Fincha, izmišljenog odvjetnika iz maloga grada u Alabami koji brani crnca optuženog za silovanje, u filmskoj adaptaciji novele spisateljice Harper Lee Ubiti pticu rugalicu, nagrađene Pulitzerovom nagrade, piše Smithsonian. Za taj film Gregory Peck je 1963. godine dobio Oscara.

Obožavatelji pokojnog glumca imaju priliku doći do malog dijela njegove ostavštine. Gotovo 250 predmeta koji su nekoć pripadali Pecku i njegovoj supruzi, francuskoj novinarki i filantropkinji Veronique Peck, mogu se kupiti na aukciji kuće Heritage koja traje do 23. veljače. Dio prihoda otići će World Central Kitchenu, neprofitnoj organizaciji koja pomaže osiguranju obroka za ljude koji pate zbog humanitarne, klimatske i drugih kriza.

Peck je bio Atticus, nije morao glumiti

Među predmetima na aukciji je Peckov scenarij za Ubiti pticu rugalicu. Scenarij, od 129 stranica koji je napisao Horton Foote, dio je Peckove osobne knjižnice, uvezan u tamnozelenu boju sa Peckovim punim imenom na prednjoj strani, uz izdanje romana za 35. godišnjicu koju je Lee potpisala “Gregoryju i Veronique, imate jedinstveno mjesto u mome srcu. Harper”.

Peck je prvi puta upoznao spisateljicu nedugo nakon što je prihvatio ulogu Atticusa Fincha, lika inspiriranog ocem Harper Lee. Harper je govorila da Peck lik ni nije trebao glumiti, on je bio taj čovjek. Njih su dvoje blisko surađivali tijekom snimanja i ostali su prijatelji. Peckova kći Cecilia sinu je dala ime Harper.

Na aukciju ide i stol za poker

Aukcija uključuje i uvezane scenarije iz drugih filmova u kojima je glumac glumio. Najbolji ponuđač odnijeti će kući poker stol za kojim je sjedilo najviše slavnih osoba, stolice i žetone koje su potpisale slavne osobe, Elisabeth Taylor, Gene Kelly, Charlton Heston, Sidney Poitier i Barbara Streisand.

Dvoje djece Peckovih, Cecilia i Anthony, odlučili su neke predmete svojih pokojnih roditelja podijeliti sa svijetom da bi podržali uspomenu na nadarenog glumca i humanitarca. Peck je govorio je protiv rata u Vijetnamu, podržavao je kontrolu oružja i bio protivnik nuklearnog naoružanja.