Na poprilično kontroverznoj aukciji u Njemačkoj netko planira prodati Hitlerove akvarele i interes je ogroman

Brojne udruge zabrinute su zbog ove prodaje, iako je ona posve legalna

A detail from one of the two water-color paintings found in the cellar of an Iranian semi-public foundation and attributed to Adolf Hitler. The two small works of art, presented to the press in Tehran 05 July 1999, were painted in Vienna in 1911 or 1912 when the future head of the Nazi regime, in his 20s at the time, was seeking an artistic career. The complete painting shows a street in the old quarter of Vienna with people dressed in 18th and 19th century clothes.
FOTO: AFP

One još uvijek postoje i svako toliko opet isplivaju. Pitate se o čemu govorim? Ukratko, o slikama Adolfa Hitlera. Za manje od tjedan dana u Nürnbergu će biti organizirana aukcija djela ovog omraženog diktatora. Aukcijska kuća Weidler 20. će lipnja ponuditi 14 njegovih akvarela i tuševa koji su nastali od 1904. do 1922. godine. Sva su djela potpisana s A. Hitler.

Ovo nije prva aukcija slika Adolfa Hitlera u Nürnbergu. Prošlog je studenog jedan pravi Hitler, točnije njegov akvarel, prodan za nevjerojatnih 130.000 eura. U Njemačkoj se njegova djela mogu slobodno prodavati sve dok se na njima ne nalaze bilo kakva nacistička obilježja kao što je svastika.

Svaki od 14 akvarela koji će se pronaći na ovoj neobičnoj aukciji trebao bi uprihoditi između 1000 i 45.000 eura ili toliko od prodaje očekuje prvi čovjek te njemačke aukcijske kuće Herbert Weidler. Djela između ostaloga uključuju portret jedne mlade djevojke, jedan ženski akt i nekoliko veduta Beča i Praga. Ponuđene slike svoj su put do javnosti pronašle iz privatnih zbirki.

A reproduction shows the painting "Blumenstillleben", a watercolour signed A Hitler on June 11, 2015 in the Weidler auction house in Nuremberg, southern Germany. Watercolour paintings and drawings by Adolf Hitler from about 100 years ago are set to go up for auction in Nuremberg between June 18 and 20, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE NO ARCHIVES//RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Veći dio djela koja će zainteresiranoj javnosti biti ponuđena 20. lipnja nastao je prije 1922. godine. Najvrjednije među njima je akvarel koji prikazuje dvorac Neuschwanstein. Okvir te slike otkriva neke detalje o nastanku slike pa je tako razvidno da je slika nastala po narudžbi nepoznatog naručitelja, a trebala je biti dar za 80. rođendan poduzetnika Otta von Steinbeisa.

Veliki interes za Hitlerovu umjetnost

Uvijek se iznova javljaju pravi, ali i krivotvoreni Hitleri. Činjenica da se stalno prodaju na različitim aukcijama dovoljno govori o tome kako interes za njih postoji. Zainteresirani kolekcionari raspršeni su po cijelom svijetu, a velik dio njih spreman je izdvojiti značajne količine novca ne bi li se dokopali neke Führerove rukotvorine.

Tako je primjerice na jednoj engleskoj aukciji prodan 21 akvarel s potpisom A. Hitler i to za otprilike 170.000 eura. Te je slike Hitler navodno naslikao za vrijeme I. svjetskog rata kad je boravio u Belgiji. No zanimljivo je da se tad sumnjalo u autentičnost nekih od ponuđenih slika.

Poznato je da je Hitler prije no što je postao manijakalni ubojica bio, ili želio biti, slikar. U Beču i Müchenu radio je kao slikar razglednica i u tom je periodu nastalo između 2000 i 3000 crteža, akvarela i ulja na platnu. No činjenica je da se trenutačno na tržištu nalazi mnogo više njegovih djela pa stručnjaci pretpostavljaju da se radi o krivotvorinama.

30912802,33527192,highRes,DV2059415