Slika Vasilija Kandinskog, za koju se 70 godina nije znalo gdje je, upravo je prodana za više od milijun eura

Djelo Gebogene Spitzen iznenada je prošloga mjeseca otkriveno na imanju privatnog kolekcionara

A woman passes "Circles in a Circle" (C) by Russian painter Wassily Kandinsky on the wall of the Barbican centre in central London on May 2, 2012 as the venue prepares to host a major exhibition of the Bauhaus school of art. The largest in the UK in over 40 years, the exhbition includes works created between 1919 and 1933, and includes over 400 pieces.  The exhibition runs from May 3 - August 12, 2012.  AFP PHOTO / LEON NEAL (Photo by LEON NEAL / AFP)
FOTO: AFP

Sedam desetljeća jedini trag o postojanju slike Gebogene Spitzen, Zakrivljeni vrhovi, akvarel ruskog ekspresionista Vasilija Kandinskog iz 1927. godine, bio je mali crno-bijeli crtež naslikan na marginama popisa djela. Slika se smatrala nestalom od 1949. godine kada joj se gubi pisani trag.

Mnogi stručnjaci za Kandinskog istraživali su to djelo ali točan izgled i gdje je, desetljećima je ostalo tajna, kažu iz aukcijske kuće Ketterer Kunst koja na aukciji u petak prodaje sliku.

Na iznenađenje povjesničara umjetnosti, djelo se prošloga mjeseca pojavilo na imanju privatnog kolekcionara u zapadnoj Njemačkoj. A zatim je akvarel sredinom lipnja prodan kolekcionaru iz Berlina za 1,13 milijuna eura, što je trostruko više od njegove procjene na 300.000 eura, kako prenosi Deutsche Welle.

Posted by Ketterer Kunst on Saturday, June 19, 2021

Posljednji put javno prikazana 1932.

Akvarel geometrijskih oblika, naslikan 1927. godine, bio je na izložbama u Berlinu, Parizu, Stockholmu i Bruxellesu, a zadnji je puta javno prikazan 1932. godine. Prije nego je naslikao ovaj akvarel, Kandinski je stekao glas u europskom svijetu umjetnosti krajolicima jarkih boja koji graniče s apstrakcijom.

Kandinski je 1911. godine sažeo svoju ambicioznu teoriju slikanja kazavši: “Ključna je boja, oči su čekići, duša je klavir s mnogo žica. Umjetnik je ruka koja svira dodirujući jednu ili drugu tipku da bi izazvala vibracije u gledateljevoj duši.”

Surpuga ju je prodala 1949. godine

Slikar je 1922. godine putovao u Njemačku kako bi predavao u Bauhausu, školi koju je financirala država koja je nastojala srušiti barijeru između zanata i umjetnosti. Prema Muzeju Guggenheim, Bauhaus ga je nadahnuo da u radove uključi apstraktne, geometrijske oblike i jasno ocrtane forme.

Nacisti su 1933. godine zatvorili školu i Kandinski se sa suprugom preselio u Pariz. Slika Gebogene Spitzen ima carinski pečat što sugerira da su je nosili sa sobom dok su bježali iz Njemačke.

Nakon slikareve smrti, imovinom je upravljala njegova supruga, a njezine bilješke pokazuju da je sliku prodala 1949. godine putem jednog trgovca umjetninama. Nakon toga lokacija slike ostaje sedamdeset godina nepoznata.