Najavljeni memoari Salmana Rushdieja mogli bi odgoditi suđenje njegovom napadaču

Ugledni Penguin objavit će piščevo svjedočanstvo još ovoga proljeća

Suđenje muškarcu kojeg se tereti za napad nožem na Salmana Rushdieja 2022. godine moglo bi biti odgođeno zbog najavljenih piščevih memoara u kojima se detaljno bavi incidentom u kojemu je gotovo izgubio život.

Prema pisanju britanskog Guardiana, na konferenciji uoči suđenja, sudac David Foley ustvrdio je kako optuženi napadač Hadi Matar u sklopu pripreme obrane ima pravo dobiti memoare na uvid, kao i sve druge materijale koji imaju veze sa slučajem.

Podsjetimo, u kolovozu 2022. Rushdie se spremao govoriti na pozornici u New Yorku kad je do njega dotrčao napadač i zadao mu više uboda nožem u predjele vrata, trbuha, nogu, prsa i oka. Pisac je proveo šest tjedana na intenzivnom liječenju, a kao posljedica toga napada, između ostaloga, ostao je bez vida u desnom oku.

Memoari bi trebali izaći na proljeće

Njegove memoare o tom događaju, pod nazivom “Knife: Meditations After an Attempted Murder” (Nož: Meditacije nakon pokušaja ubojstva), Penguin bi trebao objaviti 16. travnja. Foley je Mataru i njegovom odvjetniku Nathanielu Baroneu dao rok do srijede, 3. siječnja, da odluče hoće li tražiti odgodu suđenja dok ne dobiju kopiju rukopisa ili dok ne bude objavljen na proljeće.

Rushdiejevi predstavnici odbili su zahtjev tužitelja za primjerkom memoara pozivajući se na prava intelektualnog vlasništva, rekao je okružni tužitelj Jason Schmidt. Schmidt je također doveo u pitanje relevantnost sadržaja memoara za suđenje, s obzirom na to da je napadu svjedočila brojna publika, a sve je i snimljeno.

Prošlog listopada Schmidt je otkrio kako planira dovesti Rushdija kao svjedoka. Pisac je, naime, ranije izjavio da se dvoumi oko prisustvovanja suđenju. “Jedan dio mene želi ići i stajati u toj sudnici, ali drugi dio mene naprosto se ne želi gnjaviti”.

Fetva iranskog vođe Homeinija

Hati Matar, koji se izjasnio da nije kriv, još od uhićenja neposredno nakon napada pritvoren je bez mogućnosti jamčevine. Napad se inače dogodio 33 godine nakon što je pokojni iranski vođa ajatolah Ruhollah Homeini izdao fetvu pozivajući na Rushdievo smaknuće zbog njegova “bogohulnog” romana “Sotonski stihovi”.

Rushdie je rekao da su memoari knjiga koju je “morao” napisati, kao način preuzimanja inicijative i kao “odgovor na nasilje umjetnošću”.