U travnju mu izlaze memoari o napadu u kojem je gotovo izgubio život. Salman Rushdie za francuski časopis: Nije me strah AI-ja

Jedva je preživio brutalni napad nožem u kolovozu 2022. Piščeva promišljanja o tom događaju izlaze 16. travnja

FOTO: Getty Images via AFP

Alati umjetne inteligencije mogli bi predstavljati prijetnju za autore trilera i znanstvene fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopiscima, napisao je Salman Rushdie u francuskome književnom časopisu koji je izašao u četvrtak.

U članku prevedenom na francuski za književni časopis La Nouvelle Revue Francaise (NRF) Rushdie je rekao da je testirao ChatGPT zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovu stilu, a rezultat opisuje kao “hrpu gluposti”. “Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće”, kazao je.

“Problem je u tome što ta stvorenja vrlo brzo uče”, ocijenio je autor “Sotonskih stihova” i “Djece ponoći”, dobitnik prestižne Bookerove nagrade, dodavši da bi umjetna inteligencija ipak mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i znanstvene fantastike, gdje je originalnost manje važna.

Memoari izlaze u travnju

Smatra da bi osobito ugroženi mogli biti pisci filmskih i televizijskih scenarija. “S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova, umjetna bi se inteligencija mogla iskoristiti za pisanje scenarija”, rekao je pisac, koji je jedva preživio brutalni napad nožem u kolovozu 2022.

Rushdie se spremao govoriti na pozornici u gradu Chautauqa u saveznoj državi New York, kad je do njega dotrčao napadač i zadao mu 12 uboda nožem u predjele vrata, trbuha, nogu, prsa i oka. Pisac je proveo šest tjedana na intenzivnom liječenju, a kao posljedica toga napada, između ostaloga, ostao je bez vida u desnom oku.

Piščevi memoari o tom događaju pod nazivom “Knife: Meditations After an Attempted Murder” (Nož: Meditacije nakon pokušaja ubojstva), izlaze 16. travnja u izdanju Penguin Random Housea.

Pisanje kao terapija

“To nije najlakša knjiga za napisati”, rekao je Rushdie lani, “ali to moram napraviti kako bih prevladao taj događaj. Tek tada ću moći raditi druge stvari. Ne mogu doista početi pisati roman koji nema veze s tim događajem”, kazao je. “Tako da se jednostavno moram suočiti s time”.

Penguin

Knjiga “Nož: Meditacije nakon pokušaja ubojstva” donosi autorovo iskustvo preživljavanja pokušaja ubojstva. Prema izvršnom direktoru Penguina Niharu Malaviyau, riječ je o “proždirućoj knjizi”. “Bit će ovo podsjetnik na snagu riječi koje mogu dati smisao nezamislivom. Počašćeni smo što ćemo je objaviti te zadivljeni Rushdijevom odlučnošću da ispriča svoju priču i vrati se pisanju, koje obožava”.

Salman Rushdie rođen je 1947. u Indiji. Svjetsku slavu donio mu je 1981. roman “Djeca ponoći”. Danas jedan od najvažnijih i najnagrađivanijih suvremenih književnika, svojom knjigom “Sotonski stihovi” 1988. izazvao je val kontroverzi u muslimanskom svijetu zbog prikaza proroka Muhameda. Bivši iranski duhovni vođa ajatolah Homeini izdao je fetvu autoru godinu dana nakon objavljivanja knjige. Književnik se zbog toga skrivao deset godina.