Najzgodnija glumica Igre prijestolja upravo je otkrila detalje o šestoj sezoni

Iako emitiranje pete sezone kreće tek ovaj tjedan, Carice ima nešto za reći o idućoj

FOTO: Mark de Groot

Izvještavali smo o tome da je R.R. Martin pustio jedno poglavlje svoje nove knjige, a ako ste zagriženi fan serije “Igre prijestolja” onda znate da je sezona koja nam dolazi potrošila sav materijal koji je ovaj slavni pisac dosad napisao. Možda mislite da će to zaustaviti snimanje slijedeće sezone, ali bez brige. Domislili su se scenaristi rješenju.

Šestu sezonu pisat će scenaristi bez Martinove knjige. Carice van Houten, glumica koja u seriji igra Melissandre tim se povodom oglasila fanovima serije. “Ono što mi se u snimanju 6. sezone osobito sviđa je činjenica da se mičemo od knjige. Konačno će svi gledatelji biti u istoj polazišnoj situaciji budući da knjiga više nema”, rekla je prekrasna Nizozemka.

Ovu ću priliku odmah iskoristiti da Vas bolje upoznam s glumicom koja će u sezoni koja nas čeka zauzeti više prostora.

Carice Anouk van Houten

Carice Anouk van Houten nizozemska je glumica i pjevačica. Mi je svi znamo kao Melissandre koju utjelovljuje u popularnoj seriji Igre prijestolja, ali bismo je zapravo trebali znati po nizozemskom filmu “Crna knjiga”. Pitate se kako kad nitko ne priča taj opskurni jezik? Nije ju odabrao Đelo osobno, ali to ne umanjuje činjenicu da je HRT svojevremeno emitirao taj Verhoevenov film iz 2006. Ipak se radi o najuspješnijem nizozemskom filmu svih vremena.

Carice je rođena u jesen 1967 godine u Leiderdorpu. Ima škotske korijene, a dolazi iz obitelji umjetnika. Otac joj je pisac, a majka se bavi televizijom. Odrastala je s nijemim filmom koji je toliko utjecao na nju da je u jednom intervjuu izjavila da preferira glumiti u scenama koje ne uključuju dijaloge.

Glumom se počela baviti u srednjoj školi. Čovjek bi pretpostavio da je svoj glumački put nastavila na nekakvoj akademiji dramskog usmjerenja, ali nije. Prilikom upisa na fakultet mogla je birati između Akademije dramske umjetnosti i Likovne akademije. Odabrala je ovu drugu. Da je svom izboru unatoč postala dobrom glumicom potvrdio je cijeli niz nagrada koje je primila za svoj umjetnički rad na području glume. Iako bismo je primarno mogli nazvati filmskom glumicom, ona je uvijek rado viđeni gost kazališnih pozornica.

Hollywood nije opcija

Carice se naigrala u svom životu. I dok je nizozemskoj javnosti bila poznata već od ranije, svjetskoj se je predstavila filmom “Crna knjiga”. Paul Verhoeven, redatelj tog filma, je rekao da nikad u životu nije surađivao s glumicom talentiranijom od nje. Kad je njenu glumu uspoređivao s onom Sharon Stone zaključio je da je jedina razlika između njih dvije ta što Nizozemka zna glumiti.

Ta joj je suradnja otvorila vrata Hollywooda. S Tomom Cruiseom surađivala je na Filmu “Valkira”, a kasnije se priružila setovima na kojima je radila s veličinama kao što su Leonardo DiCaprio ili Jude Law. I koliko god put ona ponovila da je djevojka iz domovine sira u kojoj ne postoje prave zvijezde, upravo je to postala nakon što se pridružila igračima za prijestolje nakon nekoliko sezona emitiranja. Nije čak ni znala za tu seriju prije, morala je kod prijatelja provjeriti što bi to zapravo trebalo biti.

Ona je jedna od onih neameričkih sretnica koje nisu niti preeuropske niti predebele za holivudske pojmove, ali svejedno bi uvijek radije odabrala raditi na nekom europskom filmu. “Vidjela sam dovoljno Hollywooda i iako nemam apsolutno ništa protiv te industije, ona ne predstavlja život koji bih ja poželjela. Moj je agent šokiran što želim ostati u Europi. No, ponudi li mi se genijalna uloga tamo, naravno da ću je prihvatiti, samo ne želim živjeti u tom cirkusu”, rekla je skromna Carice.

https://www.youtube.com/watch?v=wViILXQfX7Y
Morate priznati da ćete na ovu ženu koja pjeva, piše knjige (2006. je objavila knjigu antiglamura s kolegicom Halinom Reijn) i uz to glumi opaku crvenokosu vješticu ipak gledati nešto drugačije u petoj sezoni Igre prijestolja.