Nakon dugo vremena, Universal pretekao Disney u zaradi na kino blagajnama

U pet komercijalno najuspješnijih filmskih studija nalaze se i Warner Bros, Sony te Paramount

Billboard za "Oppenheimer" Christophera Nolana u poljskim Katowicama (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Zahvaljujući, između ostaloga, uspjehu filmova “Oppenheimer”, “Super Mario Bros. Film” i “M3GAN”, Universal Pictures zauzeo je čelo ljestvice filmskih studija s najvećom zaradom u 2023. godini.

Kako prenosi Variety, njihova su 24 filma na prodanim ulaznicama globalno zaradila 4,907 milijardi dolara, što je bilo dovoljno da istisnu Disney s prvog mjesta koje su kontinuirano držali još od 2015. godine.

Disneyevih 17 filmova, od kojih su najzapaženiji “Čuvari galaksije: Vol. 3”, “Mala sirena” te “Indiana Jones i artefakt sudbine”, uprihodilo je nekih 80 milijuna dolara manje, što je bilo više nego dovoljno za drugo mjesto. Iz produkcijske kuće komentirali su da je Disney i dalje imao najviše naslova u top deset filmova po zaradi.

Disney radi preskupe filmove

No, prvi put nakon dugo vremena, Disney nije imao niti jedan film među tri komercijalno najuspješnija – ta su mjesta zauzeli “Barbie” Warner Brothersa (1,4 milijarde dolara) te Universalovi “The Super Mario Bros. Movie” (1,3 milijarde dolara). ) i “Oppenheimer” (950 milijuna dolara). Osim pandemijskih 2020. i 2021. godine, to je prvi put od 2014. da niti jedan Disneyev film nije premašio granicu od milijardu dolara.

Većina Disneyevih filmova nije ispunila očekivanja. U godini obilježenoj nizom slabašnih nastavaka i obrada (“Ant-Man i Wasp: Kvantumanija”, “The Marvels” i “Ukleta kuća”, da spomenemo samo neke), “Čuvari galaksije Vol. 3” (845 milijuna dolara) jedini su njihov pravi komercijalni uspjeh.

Doduše, valja istaknuti da su i neki osrednji Disneyevi rezultati većini njihovih konkurenata nedostižni, no problem je što su filmovi ovog filmskog studija izrazito skupi, s produkcijskim budžetima uglavnom između 200 i 250 milijuna dolara, pa je i ljestvica očekivanih zarada znatno viša. Primjerice, iako je “Ant-Man i Wasp: Kvantumanija” s 476 milijuna dolara zauzeo deseto mjesto filmova s najvećom zaradom u kinima, kad se uračunaju svi troškovi – Disney je na njemu u konačnici izgubio novac.

Slijede Warner Bros, Sony i Paramount

Neki od Universalovih filmova također su podbacili, ali ulozi nisu bili toliki. Tako je vampirska komedija “Renfield” globalno uprihodila tek 26 milijuna dolara, a “Brzi i žestoki 10” (“Fast X”) – zbog ogromnog budžeta i troškova promocije – ni sa 704 milijuna dolara u kinima (što je bilo dovoljno za peto mjesto na ljestvici najvećih filmova godine) toj produkcijskoj kući, zapravo, nisu donijeli previše zarade.

Daleko iza Universala i Disneya, s 3,84 milijarde treće mjesto zauzela je produkcijska kuća Warner Bros, prije svega na temelju filmova “Barbie”, “Časna II” i “Wonka”. Sony i Paramount nisu objavili konačnu zaradu za 2023., ali svaki je studio navodno zaradio 2 milijarde dolara na globalnoj razini.

Kod Sonyja su predvodili filmovi “Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet”, “Pravednik 3: Konačno poglavlje” i “Napoleon”, dok su najuspješniji Paramountovi naslovi bili “Nemoguća misija 7: Odmazda – prvi dio”, “Dungeons & Dragons: Čast lopova” te “Psići u ophodnji: Moćni film”.