Svi pričaju da su veliki studiji zbog loših filmova u gadnim problemima, ali čini se da i dalje jako dobro zarađuju

Većina velikih studija je već pustila svoje najveće ovogodišnje filmove

FOTO: YouTube

Ljetni blockbusteri su, otkako postoje blockbusteri, za velike studije predstavljali priliku za dobru zaradu. Stoga ne čudi što svi veliki studiji baš u ovo doba godine puštaju svoje potencijalno najveće filmove.

Tako smo prošle godine u ovo vrijeme gledali rekordere kao što su novi nastavak Jurskog parka i Osvetnici 2: Vladavina Utrona. Zasad se, doduše, još nijedan ovogodišnji film nije približio zaradi koju su 2015. ostvarili maločas spomenuti filmovi, ali ljeto formalno još nije niti počelo.

No kako su veliki studiji već počeli puštati svoje ovoljetne filmske uzdanike, slobodno možemo reći da su se ovogodišnji pobjednici/gubitnici već počeli kristalizirati. A u nastavku možete provjeriti koji su studiji u 2016. zaradili najviše.

6. Sony

Najveći Sonyjev ovogodišnji filmski hit je svakako Angry Birds film. Film, doduše, još uvijek na američkom tržištu nije prešao magičnu granicu od 100 milijuna dolara, ali joj se s dosad ostvarenom zaradom od 98.2 milijuna dolara opasno približio.

Drugi veliki Sonyjev ljetni film je Igra novca, piše Business Insider. No, taj film se usprkos dosta zvjezdanoj ekipi koja ga je radila (Jodie Foster, Julia Roberts, George Clooney) nije baš iskazao na kino blagajnama pa se Sony stoga nalazi pri dnu ove ljestvice.

5. Paramount

Paramount je nedavno lansirao Nindža kornjače: Izlazak iz sjene i tako se priključio borbi velikih studija za najveći ljetni filmski hit. No, nije se baš proslavio; film je na američkom tržištu zaradio samo 60-ak milijuna dolara.

A ni za ostale filmove koje je Paramount dosad pustio na tržište ne bismo baš mogli reći da su uspješni. Pa ipak, od svih njih 10 Cloverfield Lane se istaknuo kao najbolje recipirani film ove godine, ali je podbacio na financijskom planu zaradivši samo 72 milijuna dolara.

U Paramountu za ovo ljeto pripremaju još Star Trek i očekuju da će im to biti najunosniji ovosezonski projekt.

4. Universal

Ovaj studio je za ljeto 2016. odabrao zanimljivu strategiju: investirao je u komedije. Dosad su, tako, puštene komedije Susjedi iz pakla 2 i Popstar koji su Universalu zajedno uprihodili samo 61.4 milijuna dolara.

Osim upravo spomenutih Universalovih komedija, dosad smo gledali i Dream team, Michelle Darnell i Moje grčko vjenčanje 2, ali sve su odreda bile veliki promašaji. No, to bi se moglo promijeniti nakon premijera Tajnih života ljubimaca i novog nastavka Bournea.

3. Warner Brothers

Warner je u prvom kvartalu ove godine izbacio Batmana protiv Supermana, no nije bio hitčina kakvoj su se nadali makar se smatra jednim od financijski uspješnih ovogodišnjih filmskih projekata (u Americi je zaradio 330 milijuna dolara).

Pravim ljetnim Warnerovim naslovima smatraju se Dobri momci i Tu sam pred tobom koji su izašli relativno nedavno i dobili sjajne kritike, ali su podbacili na kino blagajnama. Dobri momci (Russel Crowe i Ryan Gosling) zaradili su dosad 32.6 milijuna dolara, a Tu sam pred tobom 36.8 milijuna.

No, u Warneru se nadaju da će dugoočekivani Odred otpisanih, koji izlazi u kolovozu, pokoriti globalno tržište i studiju osigurati rekordnu zaradu.

2. 20th Century Fox

Pričamo o studiju koji je ove godine napravio 2 od 3 filma o kojima se dosad najviše pričalo – X-Mena: Apokalipsu i Deadpoola. Novi nastavk X-Mena zaradio je u Americi 136 milijuna dolara, ali daleko je to od uspjeha. Njegovo snimanje koštalo je, naime, 178 milijuna.

1. Disney

Stigli smo do vrha ljestvice, Disneya. Novi Kapetan Amerika zaradio je dosad nešto više od milijarde dolara, a tu su još i mega uspješni naslovi Knjiga o džungli i Zootopija,

No, Disney ovo ljeto sprema još jedan potencijalni ljetni hit, Potragu za Dorom pa vjerujemo da će do kraja godine zaraditi puno više od 1.45 milijiardi dolara koliko je zaradio do ovog trenutka i tako postao najuspješniji veliki studio prve polovice 2016. godine.