Napravili smo pregled najboljih božićnih filmova ikad, da ne gledate uvijek iste koji se vrte na TV-u

Izvukli smo listu od 25 najboljih božićnih filmova prema mišljenjima kritičara

FOTO: screenshot / Columbia Pictures

Božić nam se bliži i već svi znamo da će nas domaće televizije zatrpati s hrpom božićnih filmova koje smo već stoput pogledali. Među njima će se zasigurno naći neki koje je vrijedno pogledati još jednom.

No, osim već dobro prožvakanih božićnih klasika, postoji cijeli niz odličnih božićnih filmova koji su pali u zaborav. Na sreću, danas su uz razne streaming usluge i druge mogućnosti interneta ti filmovi lako dostupni. Izvukli smo najbolje božićne filmove, prema ocjeni kritičara objavljene na Rotten Tomatoesu.

25. White Christmas (1954.)

Ocjena kritičara: 77 posto

Ocjena gledatelja: 88 posto

Romantična priča s tada izuzetno popularnim Bingom Crosbyjem i Dannyjem Kayeom, kojima su partnerice Vera-Ellen i Rosemary Clooney i danas se smatra jednim od najvećih božićnih klasika. Smješten u zimski resort u Vermontu, božićnog ugođaja mu ne nedostaje, a iako će nekima danas biti pomalo sladunjav, teško se oduprijeti veselom raspoloženju koje prevladava u filmu.

24. Bad Santa (2003.)

Ocjena kritičara: 78 posto

Ocjena gledatelja: 75 posto

Billy Bob Thornton glumi Williea, lopova i varalicu koji se svake godine udruži sa svojim patuljastim kompanjonom Marcusom (Tony Cox) kako bi izveli još jednu prevaru. Naime, zaposle se u šoping centru kao Djed Božićnjak i njegov mali pomoćnik, a plan im je steći povjerenje nadređenih, da bi naposlijetku pokrali sve što uspiju.

No problem je u tome što je Willie namrgođeni alkoholičar koji mrzi djecu, zbog čega mu je vrlo teško zadržati posao Djeda Božićnjaka. U međuvremenu ga lokalni klinac ne pušta na miru, no ipak uspije pobuditi u Willieju neki osjećaj koji nalikuje na božićni duh. Film će se svakako više svidjeti onima koji se za Božić više vesele Grinchu nego Djedu Božićnjaku.

23. Batman Returns (1992.)

Ocjena kritičara: 81 posto

Ocjena gledatelja: 73 posto

Tim Burton je svojim Batmanom iz 1989. revitalizirao žanr superherojskih filmova, te je svojim prepoznatljivim mračnim vizualnim stilom pogodio atmosferu stripovskog Batmana. Kritičare se nastavak Batman Returns još više dojmio, a posebno su nahvalili Dannyja DeVita kao glavnog zlikovca. Burton je također nakon 26 godina na filmsko platno vratio Catwoman koju je izvrsno odglumila Michelle Pfeiffer. Mnogi smatraju da je upravo njezin prikaz žene mačke dosad najbolja filmska verzija Catwoman. Dodatni štih cijelom filmu daje činjenica što se radnja odvija za Božić, ali u tipičnoj mračnoj maniri Tima Burtona.

22. The Bishop’s Wife (1947.)

Ocjena kritičara: 82 posto

Ocjena gledatelja: 82 posto

The Bishop’s Wife je bio vrlo uspješan kod i kritičara i publike te je osvojio Oscara ponajviše zahvaljujući izvrsnim glumačkim izvedbama Caryja Granta i Lorette Young. U jednoj od svojih poznatijih uloga, Cary Grant je glumio anđela u ljudskom obliku koji se spušta s nebesa kako bi lokalnom biskupu pomogao izgraditi novu katedralu, i usput spasiti njegov posrnuli brak.

21. Gremlins (1984.)

Ocjena kritičara: 84 posto

Ocjena gledatelja: 77 posto

Gremlins je kultni klasik Joea Dantea u kojem nas je upoznao s preslatkim Mogwaima i s tri osnova pravila koja se u vezi njih treba pridržavati. Ne smiju se izlagati jarkom svjetlu, ne smije ih se smočiti, i ne smije ih se hraniti nakon ponoći, no svim gledateljima je odmah bilo jasno da će ta pravila biti prekršena. Nakon toga se pretvaraju u gremline koji naprave totalni kaos u malom gradiću taman na Božić.

20. Elf (2003.)

Ocjena kritičara: 84 posto

Ocjena gledatelja: 78 posto

Za film s Willom Ferrellom u glavnoj ulozi odmah se može pretpostaviti da će biti šašava komedija. Isto vrijedi i za Elfa u kojem Ferrell glumi odraslog čovjeka koji je odrastao među vilenjacima Djeda Božinjaka i ne shvaća da on zapravo nije jedan od njih. Unatoč šašavoj premisi i tipičnom Ferrellovom komičnom pretjerivanju, film je zapravo topla i šarmantna obiteljska komedija.

19. A Christmas Carol (1951.)

Ocjena kritičara: 84 posto

Ocjena gledatelja: 89 posto

Ova adaptacija Božićne priče, bezvremenskog klasika Charlesa Dickensa smatra se najvjernijom filmskom verzijom. Svima je već poznata priča o Ebenezeru Scroogeu (u ovoj verziji ga glumi Alastair Sim), škrtom bankaru koji se prema svima odnosi vrlo grubo i bezobrazno.

Sve se promijeni nakon što ga na Badnjak posjete duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji da odvode na svojevrsnu turneju kroz njegov dosadašnji i budući život. Scrooge shvaća koliko ga je njegova pohlepa učinila ogorčenim i usamljenim te se u potpunosti promijeni i krene na put iskupljenja, kroz koji otkriva veselje i pravu vrijednost božićnih blagdana.

18. A Christmas Tale (Un conte de Noël) (2008.)

Ocjena kritičara: 86 posto

Ocjena gledatelja: 66 posto

Francuska komična drama upoznaje nas s problematičnom obitelji Vuillard koja se čini prokleta tragičnim događajima, zbog kojih su im se odnosi u potpunosti raspali. No, igrom slučaja, ponovno će ih povezati još jedan tragični događaj kada majka i glava obitelji oboli te joj je potrebna transplantacija koštane srži. Film je britka crnohumorna komedija o jednom kaotičnom obiteljskom blagdanskom okupljanju koje prerasta u toplu ljudsku priču.

17. Trading Places (1983.)

https://www.youtube.com/watch?v=ZjDbJQKDXCY

Ocjena kritičara: 86 posto

Ocjena gledatelja: 85 posto

Kod nas prevedena kao Kolo sreće, komedija Johna Landisa jedan je od najzabavnijih božićnih filmova, ponajviše zahvaljujući odličnim glumačkim izvedbama Eddieja Murphyja i Dana Aykroyda. Sama priča o bogatašu i siromašnom lopovu koji igrom slučaja na neko vrijeme zamijene mjesta nije odviše originalna. No Landis ju je spretno upakirao u zabavnu satiru društva kojoj dodatni šarm daje božićno vrijeme u kojem se radnja odvija.

16. Better Watch Out (2017.)

Ocjena kritičara: 88 posto

Ocjena gledatelja: 79 posto

Najnoviji film s ovog popisa je zapravo božićni horor triler. Bejbisiterica Ashley (Olivia DeJonge) čuva dvoje klinaca (Levi Miller i Ed Oxenbould) kad joj netko provali u kuću jedne snježne noći. Kritičari se slažu da je Better Watch Out prekrasno zlokoban blagdanski horor koji nosi karizmatična mlada postava glumaca.

15. Christmas in Connecticut (1945.)

Ocjena kritičara: 88 posto

Ocjena gledatelja: 75 posto

Komedija Petera Godfreya dovodi ratnog heroja Dennisa Morgana (Jefferson Jones) u samo središte spletke izdavačkog mogula i urednika časopisa o kuhanju i hrani, koji namjerava ratnog heroja iskoristiti za povećanje naklade. Morgan navodno osvoji božićnu večeru s Barbarom Stanwyck (Elizabeth Lane), autorice cijenjene kolumne o kuhanju i domaćinstvu, u njezinom domu u Connecticutu. Ispostavi se da Barbara samo mulja u svojim kolumnama, zapravo nikad nije stupila nogom u kuhinju, a da stvar bude gora, uopće ne posjeduje dom u Connecticutu, zbog čega ova božićna večera postane prilično komična.

14. The Miracle of Morgan’s Creek (1944.)

Ocjena kritičara: 88 posto

Ocjena gledatelja: 83 posto

Komedija Prestona Sturgesa dugo je godina smatrana kontroverznom, obzirom da se radi o mladoj Trudy (Betty Hutton) koja većinu vremena provodi zabavljajući vojnike koji prolaze kroz njezin gradić. Nakon večeri tulumarenja Trudy otkriva da je trudna, baš na Badnjak, iako se ničega ne sjeća, što ju dovodi u probleme s ocem policajcem te s njezinim dečkom. U vrijeme kad je film izašao, mnogi su ga kritizirali da se poigrava s idejom Božića i bezgrešnog začeća, no tokom godina je prerasao u jednu od najhvaljenijih komedija. Dapače, American Film Institute je film postavio na 54. mjesto najsmješnijih filmova svih vremena.

13. Rare Exports: A Christmas Tale (2010.)

Ocjena kritičara: 89 posto

Ocjena gledatelja: 71 posto

U dubini finskih Korvatunturi planina na 486 metara dubine leži najčuvanija tajna Božića. Od tamo su iskopali pravog Djeda Božićnjaka, no kad lokalna djeca počnu nestajati, svima postaje jasno da nisu otkrili veselog bjelobradog djedicu, nego monstruma. Nakon što ga uhvati lokalni lovac na sobove, vilenjaci Djeda Božićnjaka ne prezaju ni pred čime da oslobode svog vođu. Rare Exports je na kraju crnohumorni spoj komedije i božićnog horora.

12. A Christmas Story (1983.)

Ocjena kritičara: 89 posto

Ocjena gledatelja: 88 posto

Film redatelja Boba Clarka mnogim je gledateljima jedan od najdražih božićnih filmova. Priča o klincu Ralphieju (Peter Billingsley) kojem je jedino što želi za Božić zračna puška, podjednako je duhovita koliko i topla i nostalgična. Svakako zalužuje status jednog od najvećih božićnih klasika, a velike zasluge tom statusu pripadaju već legendarnoj izjavi koja se više puta ponovi u filmu: “You’ll shoot your eye out” (izbit ćeš si oko).

11. Tokyo Godfathers (2003.)

Ocjena kritičara: 90 posto

Ocjena gledatelja: 91 posto

Japanski anime redatelja Satoshija Kona i Shôgoa Furuye jedan je od najljepših i najdirljivijih božićnih crtića, iako vjerojatno manje poznat našoj publici. U prilično nekonvencionalnoj priči, ovaj animirani film prati troje beskućnika koji se smrzavaju na ulicama Tokija. Na Badnjak kopaju po smeću kako bi pronašli ostatke hrane, no umjesto toga pronalaze novorođenče. Ne mogavši ga ostaviti na hladnoći, neobični trio kreće u misiju da pronađu djetetove roditelje.

10. Arthur Christmas (2011.)

Ocjena kritičara: 92 posto

Ocjena gledatelja: 76 posto

Obiteljska komedija stvorena uz pomoć 3D kompjuterske animacije napokon odgovara na vječno pitanje: kako Djed Božićnjak uspije dostaviti sve poklone djeci diljem svijeta u samo jednoj noći.

9. A Charlie Brown Christmas (1965.)

Ocjena kritičara: 92 posto

Ocjena gledatelja: 86 posto

U vjerojatno najboljem Peanuts filmu, Charlie Brown je potišten uoči Božića. Posluša savjet svoje prijateljice Lucy koja mu predloži da organizira božićnu predstavu kako bi se razveselio. Problemi nastanu kad Charlie ne može pronaći adekvatno božićno drvce zbog čega ga klinci ismijavaju. No, Charlie ne posustaje u svojim naporima da ponovno osjeti čar Božića, što mu naposlijetku, naravno, i uspjeva.

8. Rudolph the Red Nosed Reindeer (1964.)

Ocjena kritičara: 92 posto

Ocjena gledatelja: 83 posto

Ovaj prekrasan animirani film snimljen u stop-motion tehnici obrada je klasične božićne priče, ali sa zanimljivim zapletom. Rudolph, crvenonosi sob, sa svojim prijateljima traga za mjestom gdje bi se mogli uklopiti nakon što ga ostali sobovi odbace zbog njegovog svjetlećeg nosa. Na svojem putu pronalaze groznog snjegovića i otok pun odbačenih igračaka. Rudolph se zavjetuje da će se vratiti na Sjeverni pol na Badnjak i nagovoriti Djeda Božićnjaka da pomogne svim igračkama. Cijelu priču prepričava snjegović Sam kojem je glas posudio oskarovac Burl Ives.

7. Die Hard (1988.)

Ocjena kritičara: 92 posto

Ocjena gledatelja: 94 posto

Akcijski triler Johna McTiernana film je koji je Bruceu Willisu otvorio vrata Hollywooda i postavio ga za jednu od najtraženijih akcijskih zvijezda. Istovremeno je gledateljima postao jedan od najdražih božićnih filmova unatoč svoj pucnjavi i eksplozijama (ili možda baš zbog toga). Jedan od popularnijih božićnih internetskih memea je onaj koji kaže “Službeno nije Božić dok Hans Gruber ne padne s Nakatomi tornja”.

Imgur

6. It’s a Wonderful Life (1946.)

Ocjena kritičara: 94 posto

Ocjena gledatelja: 95 posto

Film Franka Capre bezvremenski je božićni klasik. It’s a Wonderful Life je svojevrsna adaptacija Dickensonove Božićne priče, u kojoj se očajnom biznismenu spremnom na samoubojstvo prikaže anđeo. Prije nego što George Bailey (James Stewart) na Badnjak odluči oduzeti si život usput izjavljujući da bi bilo bolje da se nikad nije rodio, pojavljuje se njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers).

Clarence mu pokazuje kako bi izgledao život njegovih bližnjih i cijelog gradića da se zaista nije rodio, te sve trenutke u kojima je taknuo druge ljude svojim dobrim djelima. Bailey shvaća da zapravo ima divan život.

5. The Nightmare Before Christmas (1993.)

Ocjena kritičara: 95 posto

Ocjena gledatelja: 91 posto

Animirani film Tima Burtona je originalan i vizualno fantastičan primjer vrhunske stop-motion animacije. Film prati Jacka Skellingtona (Danny Elfman), kralja bundeva u Halloween Townu, koji je snužden jer smatra da je Halloween izgubio svoj značaj. Kada otkriva grad Božića gdje obitava Djed Božićnjak, odluči ga oteti kako bi preuzeo blagdanski primat u svijetu, te kako bi on sam dostavio poklone djeci.

4. Miracle on 34th Street (1947.)

https://www.youtube.com/watch?v=TjmMMa5u5hA

Ocjena kritičara: 96 posto

Ocjena gledatelja: 87 posto

Film redatelja Georgea Seatona je, osim osvojena tri Oscara, osvojio i simpatije gledatelja. Priča nastala prema romanu Valentinea Daviesa je postala bezvremenski klasik i nekoliko je puta obrađivana, a radi se o bijelobradom dobroćudnom starcu koji tvrdi da je Djed Božićnjak. Proglase ga ludim i strpaju u umobolnicu, nakon čega mladi odvjetnik uloži sve napore pred sudom kako bi dokazao da starac ne laže, nego je zaista Djed Božićnjak.

3. Holiday Inn (1942.)

Ocjena kritičara: 100 posto

Ocjena gledatelja: 87 posto

Glazba Irvinga Berlina, pjesme Binga Crosbyja i ples Freda Astairea spojili su se u čudesan mjuzikl koji je očarao publiku. Berlinova pjesma White Christmas u izvedi Binga Crosbyja osvojila je Oscara i postala jednom od najprepoznatljivijih božićnih pjesama. Holiday Inn je također svojevrsni uvod u već spomenuti film White Christmas.

2. How the Grinch Stole Christmas (1966.)

Ocjena kritičara: 100 posto

Ocjena gledatelja: 88 posto

Počelo je u Americi, ali se proširilo i na ostatak svijeta, da se za osobu koja iz bilo kojeg razloga mrzi Božić kaže da je pravi Grinch. To je naravno usporedba s glavnim likom iz poznate pripovjetke Dr. Seussa, mrzovoljnim zelenim bićem koje mrzi sve vezano uz blagdane. Mlađim generacijama poznatija je prilično dobra adaptacija iz 2000. s Jimom Carreyem u ulozi Grincha. No kritičari najviše cijene verziju iz 1967. koju je animirao legendarni Chuck Jones.

1. The Shop Around the Corner (1940.)

Ocjena kritičara: 100 posto

Ocjena gledatelja: 91 posto

Alfred Kralik (James Stewart) i Klara Novak (Margaret Sullavan) zajedno rade u gift shopu i ne mogu se međusobno smisliti. Klara je potpuna suprotnost od žene s kojom se Alfred dopisuje i u koju se kroz pisma polako zaljubljuje.

Istovremeno se Klara dopisuje sa zanimljivim mladićem koji joj je privukao pažnju iako se nikad nisu upoznali. Naravno da Alfred i Klara na kraju otkriju da se zapravo međusobno dopisuju, te shvate da su zapravo zaljubljeni jedno u drugo. Njihovu romantiku dodatno potiče božićni duh, obzirom da se cijela priča odvija za vrijeme božićnih blagdana.

Modernija verzija iste priče poznatija današnjoj publici je You’ve Got Mail u kojoj su se 1998. za vrijeme Božića međusobno mrzili pa zavoljeli Tom Hanks i Meg Ryan.